Fler med högre inkomster tar konsumtionslån

publicerad 25 januari 2022

Fler med högre inkomster tog nya konsumtionslån. Trots att andelen låntagare med underskott sjunkit något hade 15 procent av låntagarna med nya blanco- eller objektslån och var femte låntagare med avbetalningsköp ett underskott. Det visar Finansinspektionens senast kartläggning över konsumtionslån i Sverige.

Det brister i långivarnas kreditprövningar. Det menar Finansinspektionen i sin senaste kartläggning av konsumtionslån. Det är fjärde gången de gör en sådan här omfattande undersökning, och i denna rapport lyfter de bland annat upp följande avvikelser.

  • De med de högsta inkomsterna tog de största lånen.
  • Låntagare med lägre inkomster betalade mer i räntor och amorteringar i förhållande till sin disponibla inkomst.
    I genomsnitt betalade personer med nya blancolån 8 procent av sin inkomst i räntor och amorteringar.
  • Andelen av små konsumtionslån, under 5000 kronor, ökade med 25 procent jämfört med året innan. Ökningen bestod av fler fakturor och avbetalningar.
  • Den sista punkten, ökningen av små konsumtionslån, härleds till en ökad e-handel under pandemin. Den första punkten, däremot, förklarar Finansinspektionen, har att göra med hur långivarna brister i deras kreditprövningar.

För lätt att låna pengar?

Ansvaret för bristande kreditprövningar lägger Finansinspektionen på utlånarna. Samtidigt står det klart att låntagarna har mycket att tjäna på att nagelfara låneinstitutionerna. Kvalitetskällor som hjälper till att underlätta denna process är med andra ord oumbärlig. Konsumenter kan exempelvis få god hjälp här i att hitta var det går att låna pengar på ett hållbart sätt.

Det är problematiskt att det går att låna pengar mycket snabbt idag. Eftersom snabblånen är kända för sina höga räntor och avgifter. Det finns dock skillnaden mellan lånen. Därför kan det bli mycket billigare för den låntagare som sig själv extra tiden när hen seröver lånealternativen. Det handlar i grunden om att räkna ut den totala månadskostnaden och se om den passar den personliga budgeten. Och om den sammanlagda kostnaden är ok.

Finansinspektionen: Lån ger större flexibilitet

Ett av Finansinspektionens uppdrag är att verka för ett högt skydd för konsumenter på de finansiella marknaderna. Det är en myndighet med tänder.

Även om Finansinspektionen höjer flera varnande fingrar över situationen på kreditmarknaden, är de i grunden kritiska mot hur lätt det är att få lån idag. Samtidigt framhåller de i sin rapport att lån i grunden är en bra företeelse. Konsumtionslån ger större flexibilitet för hushållen samtidigt som det även gynnar den svenska ekonomin i stort.

De beskriver hur lån ger hushållen möjlighet att konsumera utan att de behöver spara till hela konsumtionsbeloppet. Därför kan möjligheten att låna vara bra för hushållen. Ibland rent av en nödvändighet.

Kontentan är att, konsumtionslånen, utgör en förhållandevis liten del av hushållens totala lån men att konsumenterna bör vara vaksamma ändå. Lånebetalningarna för konsumtionslånen står för en större andel v de totala betalningarna än bolån, eftersom räntor och amorteringar generellt är betydligt högre.

Hushåll med stora lån kan binda upp en betydande del av sin framtida inkomst i räntebetalningar och amorteringar och om hushållens ekonomi utvecklas sämre än förväntat kan de svårt att klara dessa åtgärder. Risken för betalningsproblem är större för låntagare med små marginaler. Därför är det viktigt att långivare gör en tillräcklig kreditprövning innan lånet beviljas.