Enkla steg till bättre sömn

publicerad 22 juni 2020

Sover du dåligt om nätterna? Du har kanske inte sovit särskilt bra på sistone och känner dig alldeles utmattad. Det är vanligare än många går och tror. Allt fler får svårt att somna och att kunna få en bra nattsömn är a och o om man vill kunna få en produktiv dag när man vaknar upp på morgonen. Ett par tips, som du kanske redan känner till, kan hjälpa dig att somna.

1.      Rutiner
Vikten av att skapa en rutin kan vara viktigare än du tror. Det är inte bara rutiner som att du alltid brukar borsta tänder innan u g¨r och lägger dig eller att du alltid äter ett kokt ägg till frukost. Rutiner handlar också om att gå och lägga sig samma tid flera dagar i rad och även att ställa sin väckarklocka och verkligen gå upp samma tid flera dagar i rad. Skapa alltså en rutin över att gå och lägga dig och vakna ungefär samma tid varje dag.

Din kropp kommer förmodligen att vänja sig vid dina fasta tider och eventuellt kommer du att vakna av dig själv, innan väckarklockan ringer om du verkligen får in rutinerna. Det finns givetvis också hjälpmedel i form av naturmedicin som kan hjälpa dig att somna enklare, och här har du mer information om det.

2.      Sluta i god tid
Det finns en dryck som inte minst vi i skandinavien är väldigt glada för och det är givetvis kaffe. Fördelarna är många såsom att man blir piggare, mer koncentrerad och så vidare. Men det finns också en del nackdelar med kaffe och sömnproblem samt svårighet att somna kan vara en av dessa.

Se därför till att inte dricka kaffe innan du ska gå och lägga dig. Tänk på att när du dricker en kopp kaffe upptar kroppen koffeinet som finns i kaffet, och som är det ämne som gör dig piggare och mer koncentrerad, först efter att det har gått en stund.

3.      Träning
Att det är bra att röra på sig och ha en aktiv vardag det vet vi nog alla om vid detta laget. Men när vi tränar går vår puls upp och det gör oss pigga och alerta – något som varken hjälper på en god natts sömn eller för att somna överhuvudtaget. Tänka därför på att inte träna precis innan du ska gå och lägga dig.

Du ska givetvis inte sluta med att träna, eftersom det är bra för både din fysiska och mentala hälsa, lägg bara dina träningspass på tider som inte kolliderar med din nattsömn.

Genom att göra dessa enkla steg kan du förbättra din sömn.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.