Elitloppets historia

publicerad 10 augusti 2023

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Elitloppet är vad man i dagligt tal kallar Solvallas internationella elitlopp. Det är en av världens viktigaste tävlingar inom trav, inte minst på grund av att loppet har en lång historia. Här kommer vi att titta på några av de många händelser och hållpunkter som är värda att nämna.

Det första elitloppet anordnades för att högtidlighålla att Solvalla travbana funnits i 25 år. Det var också ett sätt att visa upp och skapa uppmärksamhet kring svensk travsport i världen. Detta var 1952 och evenemanget blev så lyckat att man beslutade sig för att genomföra Elitloppet årligen. Det har man lyckats med utan avbrott och år efter år är Elitloppet den största händelsen inom trav i Sverige. Och faktiskt en av de stora idrottshändelserna över huvud taget. Idag följs tävlingarna av miljoner åskådare, inte bara i Sverige utan intresset är stort i många länder.

Svenska framgångar

Att svenska storhästar tidigt lyckades mycket bra i tävlingen anses vara en faktor som bidrog till att loppet snabbt blev populärt i Sverige. Ikoniska hästen Francis Bulwark kom tvåa första året, efter den franska hästen Permit. 1953 vann Francis Bulwark på sin andra start. Under några år på 60-talet hade svenska hästar svårt att mäta sig med framförallt de bästa franska ekipagen. På 70-talet gjorde vi bättre ifrån oss genom bland annat Dart Hanover och Ego Boy. Ego Boy galopperade i försöket men lyckades ändå ta sig vidare som fyra innan han vann finalen på ett nytt världsrekord. Den svenska hästen Sea Cove blev den första hästen att vinna Elitloppet från spår 8 i finalen 1992. Han var dessutom den första vinnaren som tränades av en kvinna. Här hittar du statistik om du är intresserad av att läsa mer om tidigare vinnare i Elitloppet.

Många av de mest berömda travhästarna genom alla tider har tävlat i och vunnit Elitloppet. Den amerikanska hästen Mack Lobell, som var en av sin tids fixstjärnor, segrade som stor favorit i elitloppet 1988 och blev senare den första hästen som vann loppet två år i rad. Varenne, en italiensk häst som av många anses vara den bästa travhästen genom alla tider, vann elitloppet 2001 och 2002. Flera historiska dueller har utkämpats på Solvalla och flera världsrekord har slagits under tävlingarna. Bland annat av Varenne 2002.

Historiska odds

Elitloppet är också en viktig händelse för alla som är intresserade av betting på trav. Det högsta oddset på vinnare betalades ut 2017 då Timoko vann till 30,89 gånger pengarna. Om du vill ha hjälp att hitta vinnare i loppet kan du få gratis travtips från TravTillsammans.se.

Distansen har varierat

Elitloppet har inte sett likadant ut sedan starten. Tävlingen har utvecklats på flera sätt under åren. En skillnad är att distansen har förändrats ett par gånger. Under de första åren tävlade man på distansen 1600 meter. Så långt springer man även idag men många lopp har gått över betydligt längre distanser. Några år avgjordes elitloppet över 3600 meter.

Formerna för tävlingen har också förändrats. Idag är Elitloppet ett inbjudningslopp för 16 särskilt inbjudna hästar. Elitloppet har kommit att bli en travfest där det inte körs ett enda lopp. Finalhästarna utses via försöksheat och även V75-lopp och andra prestigefyllda tävlingar genomförs i anslutning till det stora event som dagens Elitlopp har utvecklats till.