Om du är en husägare kan en ombyggnad eller tillbyggnad av villan bli aktuell. Kanske har familjen fått en tillökning och ett extra rum behövs eller så planerar du att förverkliga din dröm om att ha en egen liten fitness. Oavsett orsaken så har du ett byggprojekt framför dig. Vad behöver du veta och tänka på för att slippa onödig stress?
Först och främst gäller det att veta exakt vad du vill göra. Hur ser dina byggplaner ut? Nu menar vi inte att du ska ha färdiga arkitektriktningar i handen utan mer en klar syn på vad du vill åstadkomma. En detaljerad byggnadsplan ger dig möjligheten att på ett enkelt sätt kunna beskriva dina planer för entreprenörer du kommer att jobba med. En lista över sådana samt nyttiga tips kan du hitta på olika sajter på nätet specialiserade i just det ämnet.
Nästa steg är valet av entreprenör, en fråga som vi beskriver lite mer i detalj i nästa rubrik.
Valet av entreprenör – väldigt viktigt
Vem ska du anlita för byggprojektet? Det är en bra och viktig fråga. Idag finns det gott om byggföretag och innovativa entreprenörer som gärna tar sig an ditt projekt.
Hur väljer du rätt? Kontakta gärna tre olika företag och fråga efter en offert så att du har möjligheten att jämföra totalkostnaden. Tänk på att dessa offerter är preliminära.
Välj också en entreprenör utifrån deras referenslista och tidigare projekt de varit verksamma i. Ett företag med gott rykte är att föredras, även om dess kostnad kan vara lite högre.
ROT avdraget
Glöm inte heller att du har rätt till att använda dig av ROT – avdrag. Den ger dig rätten till att dra av 50% av arbetskostnaden för din renovering, oavsett om det handlar om ombygge eller tillbygge. Det maximala årliga beloppet är satt till 50 000 kronor. Om du har en partner utökas summan till 100 000 kronor (dvs 50 000 kronor var).