Att låna utan UC

publicerad 25 februari 2021

Statusen på bankkontot och balansen mellan inkomster och utgifter varierar över tid. Under privatekonomins dåliga dagar kan det vara fördelaktigt att ansöka om online finansiering. Det samma gäller om man stöter på oförutsedda extra utgifter. I dessa tillfällen kan det helt enkelt vara både nödvändigt och gynnsamt att sträcka ut efter en hjälpande hand. I samband med jakten på det perfekta lånet kanske man stöter på frasen ”lån utan UC”. Men vad betyder det egentligen och vad innebär det för låntagaren?

När man ansöker om ett online lån bör man ta utgångspunkt i lånets syfte och låta det utgöra grunden för kommande beslutfattande. Det är nämligen ändamålet med ett lån som avgör hur mycket man ska ansöka om samt vilken typ av lån man ska gå efter. Det finns en buffé av valmöjligheter både när det kommer till typer av lån och långivare. Dessa långivare och banker kan erbjuda allt från Sms lån på 3. 000 kr. till Privatlån på upp till 600. 000 kr. Spannet är alltså brett och det finns oftast ett lån som passar bättre till en given situation. Det är dock inte vem som helst som kan få beviljat ett lån, utan man ska uppfylla den specifika långivarens kriterier samt genomgå en kreditprövning. Kriterierna varierar men inkluderar typiskt ålder, svenskt medborgarskap, en viss inkomst, inga tidigare skulder eller betalningsanmärkningar mm. Kreditprövningen är obligatorisk och det är här lån utan UC kommer in i bilden.

Ett lån utan UC kan, likt smslånet och snabblånet, anses vara en kategori för sig. Skillnaden på et ”vanligt” lån och ett lån utan UC är att kreditupplysningen tas hos ett annat upplysningsföretag. När långivare och banker får in en låneansökan så är de lagpliktiga att göra en kreditprövning på ansökaren. Detta för att kontrollera vidkommandes återbetalningsförmåga. Det är ett sätt för långivaren att säkerställa att återbetalningsplanen avhålls. Samt för att skona låntagaren från att hamna i en ekonomisk sits som denne inte klarar av. Det kanske känns orättfärdigt och drygt ur en låneansökares synvinkel, men faktum är att säkerhetssystemet finns där lika mycket för att hjälpa låntagaren. Det långivaren får ut av en kreditprövning/kreditupplysning är låntagarens kreditvärdighet. Det är denna kreditvärdighet som avspeglar personens förmåga att återbetala lånet. Med andra ord fungerar det som ett kvitto, som tillsammans med ansökarens generella ekonomiska situation, är det som avgör om man beviljas lånet eller inte. Kreditupplysningen är en obligatorisk del av en låneansökan. Att låna utan UC är således inte ett kryphål för att slippa kreditprövningen, men det finns några andra fördelar.

Upplysningscentralen (UC) är ett av de främsta upplysningsföretagen i Sverige. Många långivare och banker samarbetar med dem för att få ut sina kreditupplysningar. När man ansöker om ett lån och kreditprövningen görs hos dem så registreras det och blir synligt för andra långivare. Det finns en del faktorer som kan öka och minska ens kreditvärdighet. Flera låneansökningar hos fler långivare (d.v.s. fler registreringar hos UC) är en av sakerna som reducerar kreditvärdigheten. Ju bättre (högre) kreditvärdighet man har desto större är chansen att låneansökan godkänns. Motsatt kommer en sämre (lägre) kreditvärdighet minska oddsen att beviljas ett lån. Därför är kreditvärdigheten något man ska värna om och försöka upprätthålla. Som ett led i det kan man istället välja att ansöka om lån utan UC. Det innebär att långivaren hämtar kreditupplysningen hos ett annat upplysningsföretag än just UC. Samarbetar de med t.ex. Bisnode eller Creditsafe så bibehåller man sin kreditvärdighet, eftersom de inte registrerar och synliggör låneansökningar på samma sätt som UC gör. Det är ett sätt att ta sig igenom kreditprövningen med sina goda chanser i behåll.

Vill man ansöka om ett lån utan att påverka sina nuvarande och framtida utsikter så kan man ansöka om ett lån utan UC. Det är inte alla långivare som erbjuder lån utan UC och ofta är det även så att de som faktiskt erbjuder det, enbart gör det upp till ett visst lånebelopp. Med det sagt är det inte säkert att man alltid kan ansöka om ett lån utan UC, men möjligheterna finns. Befinner man sig i en situation där man kunde dra nytta av några extra slantar så kan man hitta ett sms lån utan uc hos Moneezy.com. Det är en kostnadsfri tjänst för jämförelse av lån online, som är både busenkel och blixtsnabb att använda. Det är en tjänst för att få en överblick över sina olika lånemöjligheter, inklusive alternativen för lån utan UC. Urvalet baseras på de individuella önskemålen om lånebelopp och löptid och blir därmed skräddarsytt.

Att låna utan UC är som sagt inte ett tillvägagångssätt för att slippa undan för en kreditprövning. Men det är en kategori på den svenska lånemarknaden för lån online som upprätthåller kreditvärdigheten och inte minskar ens chanser att beviljas lån.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.