Är det värt att installera ny programvara i form av Windows 10?

publicerad 21 september 2020

Om du äger en dator som för närvarande kör med Windows 7 eller 8 kommer du förr eller senare få en förfrågan om du vill uppgradera till Windows 10. Då kanske du ställer dig frågan om det är värt eller inte? Microsofts uppdateringar är alltid efterlängtade och skapar många diskussioner bland användarna. Men vilka är egentligen fördelarna med att uppgradera till Windows 10 och vad innebär det i praktiken? Det är bland annat följande:

  • Startknappen är tillbaka
  • Du har numera stöd för flera skärmar

 

Windows slår på stora trumman

Windows är väl medvetna om att en sådan uppgradering leder till stort intresse och många rubriker och därför är det inte så konstigt att de har slatt på stora trumman. Windows 10 innehåller nämligen många nygamla funktioner som varit väldigt efterfrågade av användarna. En av dessa är att den gamla hederliga startknappen är tillbaka. Windows fick utstå väldigt mycket kritik för att den saknades när de släppte Windows 8 och man valde att lyssna på kritiken.

En annan fördel är att Windows 10 stödjer två skärmar och att du inte behöver ladda ner någon ytterligare programvara för detta. Dessutom är det möjligt att köra de båda skärmarna med olika upplösning vilket är en väldigt användbar funktion. Om du själv vill uppgradera till Windows 10 kan du enkelt och smidigt köpa det från programvara.se. Där hittar du ett flertal olika paket inklusive sådana som passar extra bra för hemmabruk och hemmadatorer.

Scrolla i dokument och en ny sökfunktion

Windows 10 har ytterligare en ny funktion som gör det möjligt att scrolla ned i ett dokument utan att först aktivera det. Du behöver bara hålla muspekaren över ett visst dokument och sedan använda scrollfunktionen precis som vanligt. På så sätt sparar du lite tid om du bara vill dubbelkolla något snabbt i ett nedladdat dokument eller ett kalkylblad. Du slipper även spara om dokumentet på nytt utan kan använda den version du just laddat ner.

Ytterligare en fördel som du hittar i Windows 10 är det som kallas för Cortana. Det är en ny slags sökfunktion där du kan skriva med ett mer vardagligt språk och fortfarande få upp relevanta träffar. Du kan till exempel skriva: ”vilka filer sparade jag igår”. Den sista funktionen som vi vill uppmärksamma är att det numera är möjligt att skriva ut PDF-filer direkt från Windows utan att behöva göra något extra. Detsamma gäller hemsida till PDF.

Ska jag uppgradera eller inte?

Nu när du har fått en introduktion till de nya funktionerna med Windows 10 blir det enklare att ta ett klokt beslut om du ska uppgradera eller inte. Känner du att dessa funktioner är något som skulle göra skillnad för dig så är det absolut värt att satsa på Windows 10. Om du känner att det inte spelar någon större roll och att du är nöjd med ditt nuvarande operativsystem är det kanske inte värt pengarna?
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.