Antalet skuldsatta hos Kronofogden ökar

publicerad 21 april 2021

Antalet personer som är skuldsatta hos Kronofogden (kfm) ökar, detta enligt kfm:s egen statistik. Mellan år 2019 och 2020 har antalet skuldsatta svenskar blivit 5 044st fler. Det totala antalet under 2020 var därmed 402 205 personer. Även skuldbeloppet ökade mellan dessa år – från 82.6 miljarder kronor till 87.3.

Att de skuldsatta blir fler och att skuldbeloppet blir större är ett stort problem. Att leva med en skuld kan medföra stora inskränkningar på vardagen. En person med ett skuldsaldo, en aktiv skuld, hos kfm kan ha svårt att leva ett normalt liv. Många hyresvärdar nekar en skuldsatt person från att hyra lägenhet och köp som ofta görs på avbetalning där en kreditupplysning genomförs – så som mobiltelefon och abonnemang – tenderar att nekas det med.

Att betala av skulden
När ekonomin inte räcker till är det vanligt att ta ett lån för att täcka upp, men detta är svårt att göra som skuldsatt. Ett privatlån beskrivs som nästintill omöjligt att beviljas för den som är skuldsatt, då långivare inte vill ta några risker. Även andra typer av lån är svåra att få med en skuld, men det finns långivare som erbjuder smslån med skuldsaldo hos kfm. Vid dessa lån rekommenderas dock låntagaren att vara vaksam på dåliga villkor och dolda nackdelar.

När skulden inte kan betalas
I fall där personen inte kan betala tillbaka sin skuld har kfm rätt att utmäta dennes lön, vilket innebär att en bestämd del av lönen går direkt till avbetalning av skulden. Även detta gör att privatekonomin får sig en rejäl törn och det blir svårt att göra de mest vardagliga av saker. En skuld hos kfm kan gå så långt att utmätning måste ske. Detta innebär att något av den skuldsattes egendom tas omhand och säljs i syfte att betala tillbaka skulden.

Även om skulden betalas tillbaka, via dessa eller andra metoder, kommer den skuldsatte fortsatt ha en betalningsanmärkning, som även det gör det svårare att beviljas ett lån.

Så fungerar smslån
Som tidigare nämnt finns möjlighet att ta lån trots skuld hos kfm eller en betalningsanmärkning. I fall där låntagaren har en betalningsanmärkning kan till och med privatlån vara ett alternativ, då en del långivare erbjuder lån med betalningsanmärkning. Vad gäller skattesaldo hos kfm rör det sig i de allra flesta fall om smslån. Trots att smslån för skuldsatta är väldigt svårt att hitta finns en del långivare som med mindre snäva regler. Smslån kan ha ett antal fördelar, bland annat i form av snabb utbetalning, men kan samtidigt innebära en risk.

Smslån tenderar att ha höga räntor och avgifter, vilket gör att skulden snabbt kan komma att växa. Lånet kommer ofta med säkerhet eftersom långivaren tar en risk när denne lånar pengar till en skuldsatt. Ett lån med säkerhet innebär att låntagaren pantsätter något som långivaren har rätt till i händelse av att pengarna inte kan betalas tillbaka.

Riskerar förvärrad ekonomisk situation
En skuld hos Kronofogden kan få stora konsekvenser och den skuldsatte kan komma att förvärra sin ekonomiska situation. Det viktigaste att göra om man har en skuld är därför först och främst att ta kontakt med den man är skyldig pengar för att försöka komma fram till en lösning som passar båda parter.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.