AC & luftkonditionering

publicerad 6 oktober 2021

Att byta ut luften i bilen, ger ett bättre klimat i bilen på långa resor

Aircondition i bilen hjälper till med att ta bort fukten ur luften och det ger ett bättre klimat i bilen. När du ska ut och köra på längre sträckor, är det bra om du minskar fukten med AC. En bättre luftkonditionering speciellt på en varm dag, kan vara avgörande för hur koncentrerad du är, när du kör bil. Minska därför trötthet, med ett bättre klimat när du kör bil.

En annan fördel med att använda AC, ut över den extra komforten som följer med, är också att din AC håller längre. Du kan öka livslängden på din AC vid att alltid ha i gång systemet. Din AC består nämligen av olja som smörjer packningarna och tätningarna när AC’n är i gång. Om inte systemet används, då torkar packningarna och tätningarna.

Hur mycket kostar det att reparera din AC fläkt?

Om det är länge sen din bil har varit på bilservice och kanske din AC aldrig har blivit servat, eller reparerad – då kan det vara väldigt avgörande vad priset blir allt efter vad som ska repareras.

Din bils AC också kallat klimatsystem, ska kunna klara av olika temperaturer ända ner till noll grader och upp till åttio grader. Går din bil till exempel, för lång tid utan kylmedlet fylls på, kan det försämra kylkapaciteten i bilens klimatanläggning, då kompressorn i ditt AC system måste jobbar hårdare, för att du får samma effekt som ett helt nyservad klimatsystem. När kompressorn i din AC, tvingas arbeta hårdare leder detta också till förhöjd bränsleförbrukning.

Om kompressorn måste bytas på AC’n då blir det mycket dyrare än vid vanlig bilservice. Det kan därför ofta betala sig att service sin bil och bilens AC för att hålla koll på om allt är som det ska vara.

Här hittar du det bästa priset på service av din AC fläkt

Har du svårt att hitta vilken mekaniker du ska använda när du ska reparera din AC fläkt i bilen, så har vi gjort det lättare för dig att spara pengar och samtidigt hitta de bästa partners som finns på marknaden.

Väljer du en mekaniker igenom Autobutler, så får du 3 års garanti på arbete och delar, och du sparar i genomsnitt 30 procent vilket motsvarar 1061kr.

Slip för dyra överraskningar, och få alla dina offerter skriftligt – då behöver du inte oroa dig om något. Få offerter från olika verkstäder här, nära dig!
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.