Utrikes

EU vill kunna ”stänga av” bilar

Läckta dokument visar hur EU lagt fram förslag som skulle ge polisen rätt att via fjärrstyrning stänga av vilken bil som helst.

Brottsbekämpande myndigheter och polisen i EU-länderna kommer då att kunna stoppa misstänkta brottslingar och fortkörare. Allt skulle skötas via ett särskilt kontrollrum, skriver Irish Independent.
“Projektet bygger på en teknisk lösning som blir inbyggd i alla bilar som kommer in på den europeiska marknaden”, står det i ett av dokumenten.

Enheterna, som skulle byggas in i alla nya bilar tills slutet av decenniet, aktiveras av polisen från kontrollrummet, och därigenom koppla bort bilens bränsleförsörjning och slå av tändningen.

Det europeiska nätverket för brottsbekämpningsteknik (Enlets) har lagt upp en tidsplan och jobbar nu för att tekniken ska vara fullt utvecklad till år 2020.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!