EU vill kunna ”stänga av” bilar

publicerad 30 januari 2014

Läckta dokument visar hur EU lagt fram förslag som skulle ge polisen rätt att via fjärrstyrning stänga av vilken bil som helst.

Brottsbekämpande myndigheter och polisen i EU-länderna kommer då att kunna stoppa misstänkta brottslingar och fortkörare. Allt skulle skötas via ett särskilt kontrollrum, skriver Irish Independent.

”Projektet bygger på en teknisk lösning som blir inbyggd i alla bilar som kommer in på den europeiska marknaden”, står det i ett av dokumenten.

Enheterna, som skulle byggas in i alla nya bilar tills slutet av decenniet, aktiveras av polisen från kontrollrummet, och därigenom koppla bort bilens bränsleförsörjning och slå av tändningen.

Det europeiska nätverket för brottsbekämpningsteknik (Enlets) har lagt upp en tidsplan och jobbar nu för att tekniken ska vara fullt utvecklad till år 2020.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.