Islands regering har hittills fördömt Hamas attacker mot Israel. Statskanalen RUV rapporterar samtidigt om att en demonstration under tisdagen arrangerats utanför premiärministerns residens i Reykjavík för att protestera mot att man inte tagit ställning också mot Israels militära operation i Gaza.
Under tisdagen samlades demonstranter utanför ministerns residens på Tjarnargata i Reykjavík då ministrarna skulle in på ett regeringssammanträde och buade efter dem när de gick in i byggnaden.
– Vi är här för att tala om för Islands regering att man inte har gjort sitt jobb i dessa frågor, eftersom man ensidigt har fördömt Hamas. Man har ännu inte kommit sig för att fördöma Israel och de grymheter som för närvarande begås. Uppträdandet i FN är skamligt, säger Hjálmtýr Heiðdal, ordförande för Island-Palestinaföreningen i landet, till den isländska statskanalen RUV.
I slutet av oktober godkände FN:s generalförsamling en resolution som uppmanade till ”humanitär vapenvila” i Gaza. Av de 193 länder som hade rätt att rösta valde 120 länder att lägga sin röst för vapenvila, däribland Frankrike, Norge, Kina och Ryssland. 14 länder röstade emot, bland annat USA och Österrike. 45 länder avstod från att rösta, något som de övriga nordiska länderna Sverige, Finland, Danmark och Island gjorde.
– Som alltid talar vi om mänskliga rättigheter och om att följa internationell rätt. Varför backas inte detta upp? Varför säger man inte rent ut till Israel: ni har gått för långt, det finns inget annat alternativ än att avsluta samarbetet och de politiska förbindelserna med er, ni bryter mot alla mänskliga rättigheter och humanitära lagar, fortsätter Heiðdal.
Islands premiärminister Katrín Jakobsdóttir (Vänsterpartiet de gröna) har tidigare uppgivit att hon själv inte var med när diskussionen om att rösta om kriget kom upp i regeringen, något hon uttrycker besvikelse över. Enligt Jakobsdóttirs kontor fick hon mejl om detta endast elva minuter innan omröstningen vid FN:s generalförsamling inleddes och uppger att hon inte såg det förrän efteråt. Hon menar att det var landets utrikesminister, Bjarni Benediktsson (Självständighetspartiet) som tog beslutet och att han inte efterfrågade hennes position.