Ungdomar kring Tromsö i Norge har lagts till mot sin vilja i en Snapchat-grupp där det läggs upp sexuellt och våldsamt innehåll på unga i kommunen. Det har även laddats upp filmklipp på misshandel av djur.
Snapchat är en applikation för fotodelning där man kommunicerar genom att skicka bilder eller videor, som sedan försvinner. Dessa kallas ofta för ”snaps”. Det går att skicka meddelanden till enskilda eller lägga upp på en så kallad ”story” och delta i gruppchatter. Just dessa grupper kan man bli tillagd i mot sin vilja, där användare sedan kan dela innehåll med alla i gruppen.
En moder i Tromsö väcktes av sin gråtande dotter klockan tre på natten, som berättade att hon lagts till i en Snapchat-grupp där man delade hemska videor. Det var filmklipp på penisar, pojkar som onanerade och även pojkar som blev misshandlade. Det fanns även videor på berusade flickor och även misshandel mot djur. Det var tydligt i videorna att personerna som utsattes var minderåriga.
Sedan är det en pojke som ligger på golvet, uppenbart berusad, och de filmar hans könsorgan och slår honom i ansiktet, berättar modern för norska statskanalen NRK.
Kan vara brottsligt
Modern berättar vidare att man kunde se att innehållet är från Tromsö, eller närliggande kommuner. Dottern, som går i högstadiet, kände igen en av flickorna som var med i en video. Även deltagarna i gruppen var från närliggande kommuner. Det var fler som lagts till mot sin vilja och försökt gå ur gruppen, bara för att sedan bli intvingade igen.
Efter att modern gått ut på sociala medier angående gruppen stängdes den ner, bevis har dock lämnats till polis för utredning.
Polisen arbetar med att ta reda på vad som delats. Om det finns något som skulle kunna vara brottsligt med det delade, eller själva delandet, kommer vi att prioritera att ta reda på vem som ligger bakom”, säger kammaråklagare Jacob Bergh.
Snapchat används av cirka 3,4 miljoner norrmän, enligt Statista. I Sverige använder 4,3 miljoner denna app. I hela Skandinavien använder 90 procent av personer i åldrarna 13 och 24 år appen, enligt sajten Influens. Trots att det är en gräns vid 13-år använder ungefär vart tredje barn under 13 appen i Sverige, enligt Schibstedtidningen Aftonbladet.