Jannicke Mikkelsen ska flyga runt jorden tillsammans med tre andra astronauter i rymdfärden Fram2 som görs genom SpaceX. Det är den första bemannade rymdfärden som flyger över de båda polarområdena.
38-åringen är filmfotograf och specialiserad inom 3D och ny filmteknik. Vid uppdraget kommer hon att vara befälhavare och spela in filmer.
– Jag siktar på att skapa en massa nya saker. Men det viktigaste blir att ta bilder av Arktis och Antarktis, säger hon till forskning.no.
Resan, som fått namnet Fram2 och planeras pågå i tre till fem dagar, görs genom Elon Musks rymdföretag SpaceX och blir företagets sjätte bemannade rymdfärd, där man bland annat ska studera norrskensfenomen. Besättningen kommer att studera gröna fragment och lila band av kontinuerliga strålar som kan jämföras med det fenomen som kallas STEVE (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement), och som uppmätts på en höjd av cirka 400-500 kilometer över jordens atmosfär.
Tillsammans med Mikkelsen kommer Rabea Rogge från Tyskland att följa med som uppdragsspecialist. Eric Philips från Australien kommer att vara pilot medan Chun Wang är befälhavare för uppdraget samt även den som finansierar resan. Detta blir den första rymdfärden för var och en av besättningsmedlemmarna, enligt SpaceX.
Det var också Wang som kontaktade Mikkelsen inför uppdraget. De träffades när de båda bodde på Svalbard och diskuterade ofta rymden och även hur Mikkelsens expertis skulle kunna vara till nytta inför ett rymduppdrag.
– Plötsligt skickar han ett meddelande till mig på Instagram och frågar om jag vill följa med på en rymdresa, berättar 38-åringen.
Sökte jobb hos Nasa som 12-åring
Mikkelsen har sedan barnsben drömt om att bli astronaut. Vid 12 års ålder ringde hon direkt till Nasa och sökte jobb med kartläggning av landskap i 3D, något hon kunde redan då. Hennes kunskap imponerade på rymdföretaget så till den grad att Mikkelsen gick vidare till nästa omgång.
– Min mamma var tvungen att ringa och säga att jag bara var 12 år gammal, säger hon.
Tidigare har Mikkelsen även satt ett Guinness-världsrekord för den snabbaste flygningen runt jorden i polär omloppsbana med det så kallade One More Orbit-uppdraget.
Under resan kommer man samtidigt att bedriva forskning kring hur rymdfärder påverkar människokroppen, bland annat genom att ta röntgenbilder i rymden, något som inte gjorts tidigare. Även beteenden kommer att studeras i syfte att exempelvis kunna utveckla verktyg som behövs för att förbereda mänskligheten för framtida långvariga rymdfärder.
– Vi tillhör den grupp av astronauter som bidrar till rymdforskningen genom kommersiella rymdresor. Vi är bland de tio första icke statliga astronauterna som är anställda av en rymdorganisation, säger Mikkelsen.
Resan kommer att avgå från Florida i USA. Det är dock oklart när, men tidigast i slutet av året.