67 grönländska kvinnor stämmer den danska staten efter att de som barn fått spiraler insatta utan samtycke. Spiralerna sattes in under 60 och 70-talet på flickor och även vuxna kvinnor för att minska barnafödandet på ön.
Under 1950 och 1960-talet ökade antalet födda barn på Grönland markant. Under 1966 hade antalet födda barn ökat med 80 procent på 15 år, vilket gjorde att man både på begäran av Grønlandsministeriet och Sundhedsstyrelsen beslutade att sätta in spiraler på omkring hälften av de 9000 grönländska flickor och kvinnor som bodde på ön. En spiral är ett preventivmedel som sätts in i livmodern för att förhindra graviditet. Det finns både icke hormonella spiraler samt med hormoner.
Alla flickor, så unga som 13 år, fick besked om att man skulle åka till sjukhuset och få en spiral insatt, vilket skedde utan samtycke. Vidare ska även gravida eller de som varit på sjukhus och genomfört abort ha fått spiraler insatta utan sin vetskap. Totalt sattes 4500 spiraler in under fem års tid.
Nu kräver 67 grönländska kvinnor ersättning av danska staten, rapporterar danska statskanalen DR. Naja Lyberth, som fick en spiral insatt vid 13-års ålder, menar att den så kallade ”spiralkampanjen” orsakat mycket lidande för kvinnorna på ön, där en del förlorat sin förmåga att få barn.
– För många slutade det med att de fick livmodern bortopererad, förlorade förmågan att få barn eller fick andra fysiska följdsjukdomar, säger hon.
”Omfattande skador”
Spiralen som användes då kallas för ”lippes loop” och var hormonfri och betydligt större än dagens spiraler. Den var, till skillnad från dagens spiraler, formad som ett S. Det var känt redan på 60-talet att den inte var lämplig för kvinnor som inte fött barn, och heller inte för flickor, men trots det valde man den metoden.
– Ändå använde man den typ av spiral som har orsakat omfattande skador på många kvinnor i form av infertilitet och andra fysiska komplikationer och inte minst psykologiska trauman, säger Lyberth.
Danska staten påbörjade en utredning gällande saken i maj i år, som förväntas vara klar under 2025. Däremot anser Lyberth att det tar för lång tid och att man vill ha upprättelse nu, hon påpekar också att en del av kvinnorna som drabbats idag är äldre och inte kan vänta.
– Vi förväntar oss att staten tar oss på allvar och uppfyller våra krav, och om de inte gör det kommer vi att mötas i domstol, säger hon.
Kvinnorna stämmer danska staten på 300 000 danska kronor vardera.