Förskolor i Oslo slutar servera kött

publicerad 22 september 2023
- av Sofie Persson
Det blir vegetarisk kost på Oslos förskolor framöver.

Förskolor i Oslo kommer inte längre att servera kött till barnen, enligt en ny handlingsplan. I planen ingår att man i staden ska halvera sin köttkonsumtion i uttalat miljö- och hälsosyfte.

Kommunfullmäktige i Oslo planerar att ta bort kött helt från förskolor, aktivitetsskolor samt även fritidsklubbar. Anledningen är att man i staden ska halvera köttkonsumtionen bland norska medborgare, i syfte att främja miljö och hälsa, rapporterar statskanalen NRK.

Vi vet att lite mindre kött är en av de billigaste och mest effektiva klimatåtgärderna vi kan vidta, säger Einar Wilhelmsen, från pariet Miljøpartiet De Grønne, finansborgarråd i Oslo kommun, som är ansvarig för planen.

Handlingsplanen innebär att det ska serveras en mer hållbar hälsosam och växtbaserad mat i staden. Däremot kommer fisk att fortsätta finnas på menyn för barnen. Vidare ska alla kommunala matsalar ha minst tre helt köttfria dagar i veckan. Det ska också alltid finnas ett varmt, veganskt alternativ. På gymnasieskolor ska det varje dag finnas en köttfri måltid. Handlingsplanen ska också motverka matsvinn, menar Wilhelmsen.

Vi slänger alldeles för mycket mat, säger han.

Den nya handlingsplanen gäller dock inte på äldreboenden. Det är heller inte ”förbjudet” för barn att ta med sig kött och äta hemifrån.

För att stärka argumenten gällande den nya handlingsplanen pekar man på att det norska Helsedirektoratet rekommenderar att vegetarisk mat serveras på förskolor med barn från olika kulturer.

Det är mer socialt och inkluderande. Då kan alla äta samma mat, säger Wilhelmsen.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!