Finlands regering vill slopa krav på likabehandlingsplaner

publicerad 5 augusti 2024
- av Redaktionen
Finlands regering tycker att det räcker med kommunernas egna jämställdhets- och jämlikhetsplaner.

Flera instanser är djupt kritiska till regeringens planer på att ta bort kraven på separata likabehandlingsplaner för varje förskoleverksamhet och argumenterar för att barnens rättigheter måste värnas, och att den ökande “mångfalden” i samhället bör uppmärksammas redan i småbarnspedagogiken.

Finlands regering vill införa förändringar i diskrimineringslagen, vilket bland annat skulle innebära att daghem och privata förskolor inte längre behöver ta fram egna likabehandlingsplaner – istället är tanken att det ska räcka med de jämställdhets- och jämlikhetsplaner som redan tagits fram av kommunen.

Instanser som Utbildningsstyrelsen, Jämställdhetsombudsmannen, Mannerheims barnskyddsförbund och flera fackliga organisationer ratar dock regeringens förslag och menar bland annat att regeringen inte har lyckats motivera varför man vill ”luckra upp” bestämmelser som bedöms vara viktiga för att värna barnens rättigheter.

Man anklagar bland annat regeringen för att ha en bristfällig förståelse för ”jämlikhetsarbete” och att man inte förstår hur verksamhetskulturen inom småbarnspedagogiken fungerar, rapporterar Yle.

Ökad “mångfald”

Finlands Fackförbunds Centralorganisation (FFC) menar att ”mångfalden” i det finska samhället ökar och att detta också bör ”uppmärksammas på ett sakligt sätt redan i småbarnspedagogiken”.

Andra ger sitt stöd till förslaget, bland andra Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT som menar att resurser skulle frigöras till arbetet med barnen och att det inte behövs några separata likabehandlingsplaner för varje förskola.

De beräknade besparingarna per år förväntas landa på blygsamma 44 000 euro, men syftet är enligt regeringen också att ”avveckla normer”.

Tanken är att lagändringen ska träda i kraft i början av 2025. Organisationer och andra aktörer har fram till och med den 6 augusti på sig att lämna kritik och tycka till om förslaget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!