Dansk polis förbjuder tillfälligt mc-klubben Bandidos

Den organiserade brottsligheten

publicerad 23 maj 2024
- av Jan Sundstedt
Bandidos USA
Bandidosmedlemmar i USA.

Danska polisen utlyste i onsdags ett temporärt förbud mot den danska grenen av mc-klubben Bandidos. Talesmän för polisen motiverar förbudet mot bakgrund av mc-klubbens “våldsamma beteende”.

Det temporära förbudet bygger på bedömningen att gruppens aktiviteter och dess medlemmars beteende “utgör både ett allvarligt hot mot medborgarnas liv och säkerhet, men också mot den allmänna ordningen som sådan”, säger Lasse Boje, chef för Danmarks nationella specialbrottsenhet som hanterar den mest komplexa ekonomiska brottsligheten, såsom organiserad brottslighet och cyberbrottslighet.

Förbudet har trätt i kraft omedelbart, vilket innebär att medlemmarna i gruppen inte kan använda sina klubbhus, hålla möten eller bära sina symboler.

“Brutalt beteende”

Polischef Boje markerar att “deras våld måste upphöra nu”, och tillägger att den danska grenen av Bandidos under det senaste decenniet varit inblandad i minst 10 våldsamma konflikter med andra kriminella grupper.

Han sade att även om de inte kommer att upphöra att existera och vara kriminella, “kommer detta bland annat att försvaga deras förmåga att rekrytera”.

Förra månaden meddelade Danmarks regering att den vill att en domstol formellt upplöser Bandidos. Enligt den danska grundlagen kan en organisation som främjar eller uppmanar till våld upplösas av domstol.

Justitieminister Peter Hummelgaard sa då att “föreningsfriheten inte skapades för att skydda onda brottslingar” och att Bandidos hade ägnat sig åt ett särskilt “brutalt beteende”.

Bandidos MC

  • Grundat: 4 mars 1966
  • Grundare: Donald Eugene Chambers
  • Ursprung: San Leon, Texas, USA
  • Motto: "We are the people our parents warned us about"
  • Symbol: En mexikansk bandit med machete och pistol

Bandidos är en internationell så kallad MC-klubb känd både för sina sociala aktiviteter och inblandning i kriminell verksamhet som narkotikahandel, våldsbrott och utpressning. Bandidos har tusentals medlemmar globalt, med avdelningar i över 20 länder.

Bandidos MC Danmark

Bandidos etablerades först i Danmark 1993 och den danska grenen av Bandidos har varit involverad i flera uppmärksammade konflikter, inklusive det så kallade "Nordiska MC-kriget" på 1990-talet mellan Bandidos och Hells Angels. Kriget mellan klubbarna slutade med 11 döda och nästan 100 skadade.

Förutom kriminella aktiviteter är klubben engagerad i olika sociala- och välgörenhetsevenemang, men dessa aktiviteter har ofta setts som ett försök att förbättra klubbens offentliga image, på senare tid under allt hårdare tryck från danska rättsväsendet mot bakgrund av ett flertal uppmärksammade våldsdåd i Danmark.

Under senare år har medlemmar i Bandidos i Danmark fängslats för mord, mordförsök, misshandel och narkotikarelaterade brott.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!