MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 23 januari 2025

torsdag 23 januari 2025

Dansk polis förbjuder tillfälligt mc-klubben Bandidos

Organiserade brottsligheten

publicerad 23 maj 2024
– av Jan Sundstedt
Bandidos USA
Bandidosmedlemmar i USA.

Danska polisen utlyste i onsdags ett temporärt förbud mot den danska grenen av mc-klubben Bandidos. Talesmän för polisen motiverar förbudet mot bakgrund av mc-klubbens ”våldsamma beteende”.

Det temporära förbudet bygger på bedömningen att gruppens aktiviteter och dess medlemmars beteende ”utgör både ett allvarligt hot mot medborgarnas liv och säkerhet, men också mot den allmänna ordningen som sådan”, säger Lasse Boje, chef för Danmarks nationella specialbrottsenhet som hanterar den mest komplexa ekonomiska brottsligheten, såsom organiserad brottslighet och cyberbrottslighet.

Förbudet har trätt i kraft omedelbart, vilket innebär att medlemmarna i gruppen inte kan använda sina klubbhus, hålla möten eller bära sina symboler.

”Brutalt beteende”

Polischef Boje markerar att ”deras våld måste upphöra nu”, och tillägger att den danska grenen av Bandidos under det senaste decenniet varit inblandad i minst 10 våldsamma konflikter med andra kriminella grupper.

Han sade att även om de inte kommer att upphöra att existera och vara kriminella, ”kommer detta bland annat att försvaga deras förmåga att rekrytera”.

Förra månaden meddelade Danmarks regering att den vill att en domstol formellt upplöser Bandidos. Enligt den danska grundlagen kan en organisation som främjar eller uppmanar till våld upplösas av domstol.

Justitieminister Peter Hummelgaard sa då att ”föreningsfriheten inte skapades för att skydda onda brottslingar” och att Bandidos hade ägnat sig åt ett särskilt ”brutalt beteende”.

Bandidos MC

  • Grundat: 4 mars 1966
  • Grundare: Donald Eugene Chambers
  • Ursprung: San Leon, Texas, USA
  • Motto: "We are the people our parents warned us about"
  • Symbol: En mexikansk bandit med machete och pistol

Bandidos är en internationell så kallad MC-klubb känd både för sina sociala aktiviteter och inblandning i kriminell verksamhet som narkotikahandel, våldsbrott och utpressning. Bandidos har tusentals medlemmar globalt, med avdelningar i över 20 länder.

Bandidos MC Danmark

Bandidos etablerades först i Danmark 1993 och den danska grenen av Bandidos har varit involverad i flera uppmärksammade konflikter, inklusive det så kallade "Nordiska MC-kriget" på 1990-talet mellan Bandidos och Hells Angels. Kriget mellan klubbarna slutade med 11 döda och nästan 100 skadade.

Förutom kriminella aktiviteter är klubben engagerad i olika sociala- och välgörenhetsevenemang, men dessa aktiviteter har ofta setts som ett försök att förbättra klubbens offentliga image, på senare tid under allt hårdare tryck från danska rättsväsendet mot bakgrund av ett flertal uppmärksammade våldsdåd i Danmark.

Under senare år har medlemmar i Bandidos i Danmark fängslats för mord, mordförsök, misshandel och narkotikarelaterade brott.

Polisen: 300 skjutningar förra året

Organiserade brottsligheten

publicerad 21 januari 2025
– av Redaktionen
Polisen ser en tydlig minskning av det skjutvapenrelaterade våldet.

Enligt en rapport från Polismyndigheten minskade skjutvapenvåldet i Sverige 2024 för andra året i rad. Förra året ägde 296 bekräftade skjutningar rum – vilket är nästan 20 procent lägre än 2023.

– Vår bedömning är att minskningen beror på vår ökade förmåga att förhindra och avvärja våldsdåd, säger Johan Olsson, chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Han betonar dock att ”konfliktnivån och efterfrågan på våld” fortfarande är hög och att gängen fortsatt försöker använda digitala miljöer för att rekrytera nya medlemmar och personer som kan begå våldsdåd.

Enligt polisen har man blivit bättre på att snabbt gripa misstänkta mördare och antalet identifierade misstänkta gärningsmän per skjutning har också ökat.

– Det innebär att vi idag uppnår en bredare lagföring och kommer åt fler av de inblandade än tidigare, fortsätter Olsson.

Polismyndigheten uppger att man under de två senaste åren, utvecklat förmågan att inhämta och analysera information, både vad gäller jakt på gärningsmän och själva utredningsarbetet efteråt. Därtill har förmågan att föra samman information som finns i lokalpolisområden, brottsutredning när det gäller grova brott, underrättelseverksamhet och internationella verksamhet stärkts, hävdas det vidare.

Anhöriga fortfarande ”legitima” måltavlor

Förra året dödades 44 personer i skjutvapenvåld jämfört med 54 under 2023 – medan 66 skadades. Man ser också en viss minskning av anhöriga och oskyldiga som skadas eller dödas vid skjutningar och sprängdåd.

– Vår uppfattning är att det tillvägagångssätt som framträdde 2023 där anhöriga ses som legitima måltavlor tyvärr kvarstår, påpekar Johan Olsson.

Polisen noterar också att de misstänkta gärningsmännen blir allt yngre och att andelen misstänkta under 18 år mer än fördubblats sedan 2019.

Förra året var en fjärdedel av alla misstänkta skyttar minderåriga och några av dem var också under 15 år gamla. För skjutningar med dödlig utgång under 2024 var runt en tredjedel av de misstänkta under 18 år och ett tiotal under 15 år.

James O’Keefe tillbaka med ny dokumentär

Organiserade brottsligheten

publicerad 10 januari 2025
– av Jan Sundstedt
Line in the Sand
"Line in the Sand" säger sig "exponera krafterna bakom det mexikansk-amerikanska migrantindustriella kaoset".

Den undersökande journalisten James O’Keefe är tillbaka med en ny dokumentär med titeln Line in the Sand. Den här gången beger sig O’Keefe till det migrantindustriella komplexets frontlinjer, med hjälp av dolda kameror och råa vittnesmål.

I Line in the Sand avslöjar O’Keefe den chockerande verkligheten bakom USA:s gränskris som aldrig förr: mexikanska godståg, kartellernas tunnlar och USA-finansierade interneringsläger för barn. Filmen skildrar ett korrumperat system med ett tydligt budskap om krav på förändring.

James O’Keefe och hans team reser i dokumentären söderut, med syfte att undersöka hur säker den del av gränsmuren som existerar de facto är. Filmen söker också uppmärksamma de aktörer som drar nytta av migrationskaoset vid den mexikansk-amerikanska gränsen.

Man intervjuar bland annat ett flertal migranter som delar sina berättelser och destinationer och belyser de faror de möter på sin resa. Allt från att falla av rörliga tåg, till risken att barn försvinner längs vägen.

Positiva recensioner

Dokumentären visar också hur delar av gränsmuren under Biden-administrationen skurits upp, vilket betonar gränsskyddets otillräcklighet.

James O’Keefe använder dolda kameror för att avslöja de ekonomiska intressen som driver gränskrisen, inklusive hur amerikanska skattepengar finansierar transport och inkvartering av migranter.

Line in the Sand har överlag fått positiva recensioner, men även viss kritik för filmens, enligt kritikerna, fokus på O’Keefe själv. De som hyllar filmen beskriver den i ordalag som exempelvis ”en nödvändig och gripande dokumentär som belyser en pågående kris”.

 

O’Keefe, känd för sin tidigare roll i Project Veritas, kan med Line in the Sand ånyo sägas utmana etablerade medier genom sina avslöjanden, med en berättarteknik som kombinerar undersökande journalistik med kraftfulla visuella berättelser.

För mer information och för att se dokumentären, besök Tucker Carlsons officiella hemsida.

”Svenska” gängkriminella tar över Norge

Organiserade brottsligheten

publicerad 28 december 2024
– av Jan Sundstedt
Gängkriminella från Sverige vållar stora bekymmer i grannlandet i Väst.

De senaste två åren har flera kriminella invandrargäng med bas i Sverige etablerat sig över i stort sett hela Norge.

Samtidigt anlitas personer med svenska medborgarskap allt oftare för att mot betalning begå mord och andra grova brott i grannlandet.

”Kurdiska Rävens” massmedialt omskrivna Foxtrotnätverk beskrivs idag som det dominerande brottssyndikatet i Norge, men även andra kriminella grupperingar som Dalennätverket, Lejonen och Satudarah Assassins återfinns idag i flera norska städer.

Enligt en granskning, som genomförts av Svenska Dagbladet och Aftonposten, beskrivs narkotikamarknaden i Norge som relativt ”oexploaterad” och gatupriset på narkotika är betydligt högre än Sverige.

I Stockholm kostar exempelvis ett gram kokain 800 kronor – jämfört med 1200 i Oslo – samtidigt uppges många grovt kriminella aktörer söka sig till grannlandet i Väst eftersom de är trötta på de återkommande gängkrigen i Sverige.

Polisen bedömer vidare att de kriminella grupperingarna från Sverige är bättre organiserade och har högre våldskapital än sina norska motsvarigheter, och att de därför med relativ enkelhet kunnat tränga undan dessa och ”ta över” marknaden.

– Det är inte som i Danmark, eller i viss utsträckning Finland, där man stött på motstånd. Det ser ut som att man bara kunnat ta för sig. Svenskarna kommer med ett jäkla rykte som hänsynslösa, säger en anonym svensk polis.

Infiltrerade gruppchatt

Vidare kan man ser hur grovt kriminella individer med svenska medborgarskap i allt högre utsträckning anlitas för att begå mord och andra grova våldsbrott mot betalning i Norge.

– Erfarenheten från Sverige är att det nästan pågår budrundor för att begå grova våldsbrott. Det är ett fenomen vi nu till viss del ser även i Norge, menar Olav Røisli på norska polismyndigheten Kripos.

Svensk och norsk polis rapporteras ha förhindrat flera grova våldsdåd efter att man lyckats infiltrera en krypterad gruppchatt och kunde därefter också gripa fem personer som trodde att de chattade med en kontraktsmördare från Sverige.

När männen anlänt till den avtalade mötesplatsen med 10 000 norska kronor i ett kuvert greps de istället av polis och kunde därefter åtalas för förberedelse till mord.

De allra flesta kända medlemmar i de utpekade brottssyndikaten har invandrarbakgrund, från framförallt Mellanöstern och Afrika, men trots detta väljer etablissemangsmedierna att konsekvent beskriva dem som ”svenska gäng”.

Gängkriminella ”gör reklam” genom att filma mord

Organiserade brottsligheten

publicerad 27 december 2024
– av Jan Sundstedt
Att barn och ungdomar tittar på verkliga avrättningar på sociala medier är idag vanligt förekommande.

Kriminella nätverk använder allt oftare sociala medier och massmedia för att göra reklam för sig själva och sitt våldskapital samt bygga upp gängens varumärke i den kriminella världen.

Polismyndigheten uppmanar allmänheten att inte dela vidare bilder och filmer på verkliga våldsdåd, eftersom detta riskerar att glorifiera och ge uppmärksamhet till den grova organiserade brottsligheten.

De senaste dagarna har ett filmklipp som visar mordet på rapparen Gaboro, i ett parkeringshus i Norrköping, fått stor spridning på Instagram och TikTok.

I filmklippet avlossar skytten flera skott mot mannen, som börjar springa men träffas och faller till marken. Innan han avrättas med flera skott hörs Gaboro, som själv hade kopplingar till gängkriminaliteten, böna och be för sitt liv.

Klippet har spridits på plattformar som domineras av en yngre publik och tiotusentals barn tros vid det här laget ha sett avrättningen. Mot bakgrund av detta uppmanar polisen i hårda ordalag allmänheten att låta bli att dela vidare denna typ av våldsskildringar.

– Att sprida den här typen av material är skadligt på flera sätt. Dels riskerar det att glorifiera den grova brottsligheten, men det kan också förvärra konfliktnivån och öka våldsanvändningen mellan de kriminella nätverken, säger Hampus Nygårds, biträdande chef för polisens Nationella operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

”Enorm integritetskränkning”

Polismyndigheten försöker tillsammans med ansvariga för de sociala medieplattformarna få bort material som visar grova våldsdåd, men när ett klipp väl blivit viralt är det svårt att stoppa spridningen.

– Man måste också tänka på att det är en enorm integritetskränkning för offren, och när man sprider filmer och bilder av exempelvis en skjutning gör man de kriminella nätverken en tjänst, fortsätter Nygårds.

Att sprida material på personer som befinner sig i särskilt utsatta situationer kan dessutom vara straffbart – och även av det skälet bör man tänka efter innan man delar vidare material som innehåller grova brott, betonar polisen.

Istället uppmanar de användare som upptäcker filmer som innehåller grovt våld att nyttja plattformarnas anmälningsfunktioner, samt att föräldrar pratar med sina barn om hur de ska agera när de stöter på filmade mord eller andra våldsbrott.