En tredjedel av gorillorna och schimpanserna i Afrika hotas av den allt mer omfattande jakten på mineraler som behövs för att producera ”klimatsmarta” elbilar och vindkraftverk.
De redan utrotningshotade människoaporna förlorar sina naturliga habitat, drabbas av föroreningar och störs av den extremt högljudda gruvdriften.
Enligt en studie som tagits fram av forskare vid bland annat Marin Luther-Universität i tyska Halle Wittenberg, hotas cirka 180 000 stora apor av ständigt ökad efterfrågan på de mineraler som används när bland annat elbilar och vindkraftverk produceras.
I Afrika återfinns cirka en tredjedel av världens mineraltillgångar, och de högljudda kraven på en ”grön klimatomställning” har lett till en skriande efterfrågan på bland annat platina, mangan och kobolt. I praktiken innebär det att ett stort antal gruvor redan har eller kommer att anläggas runt om i kontinenten – vilket förväntas ha mycket negativa konsekvenser för de redan sårbara djuren.
“Afrika upplever en aldrig tidigare skådad gruvboom som hotar vilda djur och hela ekosystem. Gruvverksamheten ökar i intensitet och omfattning, och prospekteringen och produktionen ökar i tidigare oexploaterade områden”, varnar forskarna i tidskriften Science Advances.
Sierra Leone och Guinea
Man har jämfört apornas habitat med data över pågående eller planerade gruvprojekt och nått slutsatsen att en tredjedel av primaterna riskerar att drabbas hårt av gruvorna – framförallt i Sierra Leone och Guinea där 80 procent av djuren bedöms hotas.
Redan nu är både gorillor och schimpanser utrotningshotade och den omfattande mineralutvinningen riskerar att påskynda denna utveckling och göra populationerna mer sårbara.
Forskarna betonar vidare att gruvdriftens påverkan kan vara ännu större än vad som framgår i studien och att det är extremt viktigt att områden med hög biologisk mångfald får stå orörda.