”Miss AI” ska kora den mest åtråvärda AI-generade kvinnliga modellen, något man bedömer utifrån skönhet, teknik och popularitet på sociala medier.
Den hårt kritiserade skönhetstävlingen påstås vara ”framåtblickande”, samtidigt som många menar att tävlingen i själva verket är stort steg bakåt och bevis för en bred fördumning av populärkulturen.
De digitala kandidaterna i skönhetstävlingen kommer att bli dömda utifrån de klassiska skönhetstävlingarnas regler, det vill säga skönhet, hållning och deras unika svar på en rad frågor som exempelvis ”om du kunde ha en dröm för att göra världen till en bättre plats, vilken skulle det vara?” Vidare tittar jurymedlemmarna på användning av teknik i skapandet av modellerna och till sist även hur populära de är på sociala medier. Alla skapare av AI-genererade modeller, som har en närvaro på sociala medier och är över 18 år, kan delta.
I juryn finns entreprenören Andrew Bloch, skönhetstävlingshistorikern Sally-Ann Fawcett samt de två AI-genererade modellerna Aitana Lopez och Emily Pellegrini. Bakom tävlingen står Fanvue, en prenumerationsbaserad plattform för innehållsskapare på samma sätt som OnlyFans, som samarbetar med World AI Creator Awards (WAICA). Vinnaren belönas med 5000 dollar.
”Monumentalt steg bakåt”
WAICA menar att tävlingen ”innebär ett monumentalt steg framåt”, där lanseringen av tävlingen ”sker nästan 200 år efter att världens första skönhetstävling i verkligheten ägde rum på 1880-talet”. Andra menar att skönhetstävlingen tvärtom är ett ”monumentalt steg bakåt”.
”AI-modeller stör inte traditionella skönhetsnormer, de överdriver dem. De tar alla giftiga könsbundna skönhetsnormer och paketerar dem i helt orealistiska paket”, skriver den brittiska liberala tidningen The Guardians kolumnist Ahdawi i en opinionsartikel.
På sociala medier diskuteras tävlingen friskt, enligt brittiska The Sun, där vissa undrar ”vart världen är på väg ” och andra vem som ”organiserade denna galenskap”.
”Wow, jag har en teori om att vi blir dummare för varje dag, och det här passar perfekt in”, citeras en person.
Även Johanna Lind Bagge, vinnare av skönhetstävlingen Fröken Sverige 1993, riktar kritik mot tävlingen och kallar upplägget för ”helt stört”.
– Jag tycker det sänder helt fel budskap till ungdomar som redan mår dåligt i dag, säger hon i Efter fem på TV4.
Vinnaren kommer att koras den 10 maj.