För tredje året i rad undersöks en av Norrbottens rödockragravar. Hittills tyder fynden på att människorna återvände till den 7000 år gamla gravplatsen under seklernas gång, och arkeologer hoppas nu hitta kvarlevor för att få fler insikter om stenålderskulturen.
Rödockragravar är där man använt sig av rödockra för att begrava sina döda. Rödockra är järnhaltig lera, där färgen kommer från mineralet jematit som i sig är en rödaktig järnoxid. När man samlar upp och torkar denna typ av lera blir färgen orange, men eldar man den kan den istället få en förstärkt röd färg. Ockran kan ha varit symboliskt för blodets eller livets färg. Ofta har det även använts till hällristningar.
Sådana gravar har daterats till så sent som den tidiga stenåldern och har hittats i Syd- och Mellaneuropa samt i Skandinavien. I Sverige har de främst hittats i Norrbotten, där man hittat 25 dokumenterade rödockragravar.
Gravplatsen i Ligga i Jokkmokks kommun ligger 165 meter över havet och på norra sidan av Luleälven, skriver Kulturmiljö Norrbotten. Vidare ligger den i anslutning till en stenåldersboplats och beräknas vara 7000 år gammal. Den är också uppbyggd med stora mängder sten, som man placerat på de döda.
Tecken på kultur
För tredje året i rad undersöker nu arkeologer rödockragraven, där man nu kan se att människor återvänt till platsen med flera seklers mellanrum. Arkeologerna menar att det tyder på någon form av kultur hos människorna.
– Där har vi den äldsta dateringen till omkring år 5300 före Kristus och flera hundra år senare har man kommit tillbaka och gjort liknande saker, säger arkeologen Frida Palmbo till skattefinansierande SVT.
Nu hoppas man kunna hitta mänskliga kvarlevor i syfte att få fler svar kring människorna som levde i Norrbotten under stenåldern.
Av de gravar som hittats i Norrbotten har endast två blivit arkeologiskt undersökta och de liknar graven i Ligga. Exempelvis när det gäller att placera stenar på den döde.
– En möjlig tolkning skulle kunna vara att man velat hindra den döde från att gå igen, säger Palmbo.
Samtidigt är undersökningen hotad av den intilliggande älven som sköljer bort allt mer av omgivningarna kring gravplatsen. Därför har Norrbottens museum fått uppdraget av Länsstyrelsen att dokumentera eventuella skador på stensättningen och boplatsen intill för att sedan ge förslag på åtgärder för att förhindra ytterligare skador.