Knappt två år efter Lars Vilks död anordnas en större utställning med hans konstverk i Höganäs, Vilks hemkommun. Cirka 100 av Vilks skapelser kommer att ställas ut – däremot inte de kontroversiella teckningar som avbildar profeten Muhammed som rondellhund och som orsakat att islamister vid flera tillfällen försökt mörda den frispråkige konstnären.
Från 2010 till sin död 2021 levde Vilks med konstant livvaktsskydd eftersom hans Muhammedteckningar lett till att radikala muslimer lovat och försökt att döda honom.
Det är ännu inte bekräftat vilka av omkring 100 konstverk som kommer att ställas ut i utställningshallen Blå hallen – men vad som är klart redan nu är att man inte kommer att visa hans mer kontroversiella verk.
– Det handlar inte bara om att det skulle kunna hända något. Det handlar också om att alla andra som ställer ut sin konst ska kunna känna sig trygga att delta. Vi bestämde i ett tidigt skede att vi ville visa på bredden av hans konst och inte fastna i frågan om yttrandefrihet, säger arrangören Xi Wallén Keller till TT.
Trots detta kommer säkerheten ändå att vara förhöjd. Två säkerhetsvakter kommer att finnas på plats och samtliga besökare får gå igenom en säkerhetskontroll. Samtidigt är arrangören noga med att påpeka att några konkreta hot inte riktats mot utställningen.
– Vi har ju alltid rätt mycket säkerhet i och med att vi har så många besökare. Vi har samma krav som större arenor. Vi vill till exempel försäkra oss om att det inte är någon som har med sig sprayflaskor.
Polisen i Ängelholm bekräftar också att man gjort en säkerhetsbedömning men vill inte gå in på vad man landat i för slutsatser.
– Vi har såklart tittat på det med tanke på att det är Lars Vilks och den historia som finns kring honom, men vi behåller bedömningen för oss själva och uttalar oss inte om resurser. Det är av säkerhetsskäl, säger lokalpolisområdeschef Christian Nordin.
Utställningen i Blå hallen har möjliggjorts genom att man lånat in verk från Lars Vilks minnesfond, hans vänner, Höganäs kommun och ett ”flertal privata samlare”. Dessutom planeras föredrag, visningar och samtal relaterade till konstverket.
Utställningen som är öppen mellan den 21 juli och 1 oktober kommer att avslutas med att Lars Vilks minnesfond delar ut Lars Vilks stipendium för konst och yttrandefrihet.
”Med glimten i ögat utmanade han genom hela sitt konstnärskap. Ett konstnärskap som skapade diskussioner och känslor, men som med humor även kunde belysa hur världen såg ut och ge perspektiv på tillvaron”, skriver arrangörerna i sin beskrivning.
Hoten mot Lars Vilks
Efter att Lars Vilks Muhammedkarikatyrer publicerats i Nerikes Allehanda 2007 utsattes han vid ett flertal tillfällen för hot och mordförsök av islamister.
I mars 2010 uppdagades det att en amerikansk konvertit försökt rekrytera islamistiska terrorister för att mörda Vilks och samtidigt arresterades sju personer i Irland, misstänkta för att ha planerat att mörda denne.
Två månader senare försökte en 16-årig yngling attackera Vilks vid en förelässning om konst och yttrandefrihet och i samma veva försökte två muslimska bröder också bränna ner Vilks hem.
Vid det misslyckade bombdådet i Stockholm 2010 där gärningsmannen bara lyckades döda sig själv uppgav denne också Lars Vilks teckningar som ett av motiven.
Al-Qaida och andra internationella islamistiska terrorgrupper har också uppmanat muslimer världen över att mörda Vilks och han var också en av måltavlorna vid attentatet i Köpenhamn 2015 där en privatperson och filmskaparen Finn Nørgaard dödades och där tre poliser skadades.
Den 3 oktober 2021 avled Vilks i en trafikolycka på E4 när han åkte i en civil polisbil tillsammans med två poliser som också fungerade som hans livvakter. Bilen kom av oklar anledning över på fel sida av vägen och frontalkrockade med en lastbil. De två poliserna avled också.