Debatt och stor indignation följde nyligen efter att ett klipp av en pojke som misshandlas gick viralt på framför allt Facebook, Flashback och Twitter. Gemensamt för dessa sociala medier är att de är glest befolkade av Generation Z – alltså ungdomar födda efter 1997. ”Zoomers” tenderar snarare att hänga på andra plattformar som Snapchat, Instagram och Tiktok, där det inte hördes mycket om historien som snarare verkar ha uppfattats som något av ett vardagsfenomen i det övriga bruset.
Zoomer-generationen är den första i Väst som dels växer upp med internet, dels i en värld försatt i ett mer påtagligt förfall – framförallt ekonomiskt. Kontrasten är stor till boomer-generationen som vuxit upp i en analog värld där en mer naiv tilltro till framtiden var befogad.
Ett litet exempel är gangsterrappen, som många fick upp ögonen för i och med det tragiska mordet på rappartisten Einar – men som under relativt lång tid varit ett betydligt mer närvarande inslag för ungdomar. Enligt vissa var Einar vid tillfället framförallt mer populär bland yngre barn, medan betydligt mer rå gangsterrapp hade högre status hos de ungdomar som anammat fenomenet.
Det är visserligen inget nytt fenomen, men det gäller även i vår samtid att vuxenvärlden inte har någon vidare bra koll på ungdomskultur, dess forum och normer. Faktum är rentav att glappet kan vara större än någonsin.
Markus Andersson