Zuckerberg till kongressen: ”Facebook är opartiskt”

publicerad 31 juli 2020

I kongressens hörande av techjättarna vidhåller Mark Zuckerberg att Facebook är helt och hållet politiskt opartiskt. Zuckerberg hävdar till och med att man även samtalar med konservativt inriktade intressegrupper när man tar fram sina policyer. Dock kunde han inte ge några exempel på någon sådan grupp som varit involverad när kongressledamoten Greg Staube ställde honom mot väggen.

Den republikanske kongressledamoten Greg Steube konstaterade i hörandet i representanthusets justitieutskott att det vid det här laget är rätt uppenbart att konservativt inriktade åsikter och nyheter förtrycks på Facebook. Zuckerberg framhärdar dock liksom Googles vd Sundar Pichai att man inte har någon som helst politisk bias i modereringen av plattformens innehåll.

Naturligtvis gör vi det på ett sätt som är neutralt till alla åsikter, vi vill vara en plattform för alla idéer. Jag tror inte att man bygger en social produkt med målet att ge människor en röst om man inte tror att människor ska få uttrycka alla alla möjliga saker och att det är något som i slutändan är värdefullt för världen – och vi försöker säkerställa att vår policy och verksamhet ytterst sätt speglar och uppnår detta, hävdar Zuckerberg.
Vi vill självklart inte vill ha någon bias i det vi gör och vi skulle inte tolerera detta om vi upptäckte det, bedyrar Zuckerberg vidare.

 

Han fortsatte med att till och med påstå att Facebook rådgör med utomstående intressegrupper, inklusive konservativt inriktade sådana, när man tar fram sina användarvillkor och policy. Dock kunde han inte ge något exempel på någon enda sådan grupp när Steube pressade honom och bad istället att få återkomma vid ett senare tillfälle med sådana exempel.

Jag är ganska säker på att vi pratar med människor genom hela det ideologiska spektrat när vi tar fram våra villkor, insisterar Zuckerberg.

Han berättar också att över 30 000 moderatorer arbetar med att rensa bort innehåll, bland annat med hjälp av tekniska hjälpmedel och algoritmer för att stoppa vad han benämner som ”hat”. Dock menar Zuckerberg att detta ingalunda kan betecknas som politiskt och framhärdar i att Facebook ”inte vill påta sig någon roll där man bedömer vad som är sant och vad som är falskt”. Istället hänvisar han till utomstående och ”oberoende” så kallade faktagranskare som man rådgör med för att avgöra vad som ska raderas, blockeras eller strypas på plattformen.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!