Den kinesiska sociala media-plattformen har skapat ett verktyg som automatiskt ska kunna identifiera AI-genererat innehåll. Det är en del av plattformens arbete med att ”motverka och identifiera AI-genererat innehåll” i appen.
För cirka ett år sedan började TikTok kräva att alla användare ska märka sitt innehåll om det är AI-genererat. Detta för att man vill undvika att förvirra eller vilseleda användare om de inte vet att innehållet de tittar på genererats av AI, och därmed göra ”kontexten tydlig”. För att underlätta för användare lanserade man också ett eget verktyg inom plattformen för just det ändamålet.
Nu har plattformen lanserat ett nytt verktyg som automatiskt ska kunna identifiera AI-genererat innehåll när det laddas upp från vissa andra plattformar. Det har man gjort i samarbete med projektet Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA), som vill arbeta för att motverka vilseledande information på nätet.
Det är inom detta projekt man hittat en ny teknik för att identifiera AI-innehåll. TikTok blir den första videodelningsplattformen som kommer att använda denna teknik där metadata fästs till innehåll, vilket gör att den ska kunna känna igen om innehållet är AI-genererat.
”Avgörande steg”
Vidare ansluter plattformen till Content Authenticity Initiative (CAI), som är en ”grupp kreatörer, teknologer, journalister och aktivister som leder det globala arbetet med att ta itu med digital felaktig information och innehållsäkthet” och leds av Adobe. Bland andra är BBC, Microsoft, Intel och fotoföretaget Nikon med i samarbetet.
– I en tid när allt digitalt innehåll kan manipuleras och justeras är det avgörande för äktheten att kunna erbjuda sätt för allmänheten att skilja på vad som är desinformation och inte. Dagens tillkännagivande är ett avgörande steg mot att uppnå det resultatet, säger Dana Rao, General Counsel and Chief Trust Officer vid Adobe, i ett pressmeddelande.