Ryssland utreder techjättar

publicerad 5 juni 2022
- av Markus Andersson
Det är inte första gången som ryska myndigheter slår mot Google.

Rysslands tillsyns- och övervakningsmyndighet Roskomnadzor låter meddela att man utreder Google, Apple och fem andra techbolag efter att dessa uppges ha brutit mot rysk personuppgiftslagstiftning.

Enligt flera nyhetsbyråer är det förutom Google och Apple även Airbnb, Pinterest, Likeme, Twitch och United Parcel Service som är under utredning för att ha brutit mot ryska lagar.

Enligt Roskomnadzor utreds företagen bland annat för att ha underlåtit att lokalisera databaser med ryska användare och för att ha ”misslyckats med” att ”tillhandahålla registrering, systematisering, ackumulering och lagring av personuppgifter om ryska användare i databaser lokaliserade på ryskt territorium”.

Google har tidigare blivit bötfällda på miljonbelopp för att ha spridit vad den ryska myndigheten menar är falska nyheter om kriget i Ukraina och för att inte ha lagrat ryska användares personliga data i Ryssland, som lagstiftningen kräver.

Denna gång riskerar internetjätten böter på upp till 18 miljoner rubel – och övriga upp till sex miljoner rubel. Att Google riskerar högre böter är för att man ”upprepade gånger” vägrat att radera förbjudet material – medan de övriga utreds för första gången.

Relationen mellan Ryssland och de stora internetjättarna har under kriget blivit allt frostigare och flera techbolag har också låtit meddela att man lämnar landet eller stänger av landet från sina tjänster. Ryska myndigheter och domstolar har i sin tur kontrat med att inleda processer och bötfälla flera stora aktörer som man menar bryter mot landets lagstiftning.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.