Microsoft utnyttjar övertagandet av Github för att blockera öppen programvara för Youtube-nedladdningar

publicerad 10 januari 2021
- av Markus Andersson
Microsoft-ägda Github var snabba att gå med på musikindustrins krav.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Utan att tveka accepterade Microsoft-ägda Github musikindustrins krav på att blockera och censurera youtube-dl efter anklagelser om att tjänsten använts för att inkräkta på upphovsrättsinnehavarnas egendom.

Projektet youtube-dl bygger på öppen mjukvara och ses allmänt som ett av de bästa verktygen för att ladda ner videoklipp från Youtube och liknande sajter. Projektets framtid hotades dock i slutet på förra året när lobbyister från musikindustrin (Recording Industry Association of America) meddelade Microsoft-ägda Github att man krävde att youtube-dl skulle tas ner.

Github gick med på underhållningsindustrins krav och inom 24 timmar hade youtube-dl och dess gaffelförsvar tagits ner under DMCA (Digital Millenium Copyright Act). Det är en upphovsrättslag som innebär att ägaren till visst innehåll kan skicka in en officiell förfrågan till webbhotellet där denna sedan får ta ställning till huruvida innehållet ska tas bort eller neka kravet och ta saken vidare till domstol.

Enligt brevet från RIAA så ska youtube-dl ha gjort intrång på rättighetsinnehavarnas egendom eftersom programmet använts för att ladda ner videos med musik från bland annat Justin Timberlake, Taylor Swift och andra artister. Microsoftägda Github föll snabbt till föga och blockerade youtube-dl och andra verktyg precis som musikindustrin krävt.

Sakkunniga och kritiker menar att youtube-dl borde överklaga beslutet eftersom deras tjänst på inget sätt direkt erbjöd upphovsrättsskyddat material till användarna, däremot får ansvariga bakom projektet rådet att byta namn till något som inte innehåller Youtube och dessutom utfärda en varning att användarna inte bör ladda ner upphovsrättsskyddade videos.

– Jag är uppriktigt förvånad över Microsoft Githubs snabba agerande i det här fallet. De fegade ur väldigt lätt. Föreställ er att en grupp DMCA-troll börjar skicka ut nedstängningsmeddelanden till andra projekt under förevändningen att de bryter mot upphovsrätten. Det här är ett möjligt scenario, konstaterar Abhishek Prakash på It’s Foss.

Efter mycket påtryckningar tvingades Github slutligen att backa, bland annat efter att den yttrandefrihets- och juridikinriktade organisationen EFF (Electronic Frontier Foundation) fördömt deras agerande och youtube-dl är nu åter aktivt.

Faktaruta Github

Github är en webbaserad och centraliserad lagring av versionshistorik för programvaruutvecklingsprojekt som använder versionshanteringssystemet Git. Många av projekten bygger på öppen källkod och användarna får utan kostnad tillgång till funktioner och verktyg som i vanliga fall kostar mycket pengar. 2011 utsågs Github till den populäraste värdtjänsten för lagring av öppen källkod. 2018 köptes företaget upp av Microsoft för 7,5 miljarder dollar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!