I en tid när teknologi ska förenkla vårt liv upptäcker vi allt oftare att det istället blir raka motsatsen. En vanlig dator med Windows 10, 11 eller Mac OS är fullproppad med inloggningsrutor som ständigt poppar upp och stör, tjänster som oavbrutet försöker koppla upp dig mot ”molnet” och program och prenumerationer som kostar pengar.
Är du trött på detta? Då är en Linux-baserad dator numera det naturliga valet.
Enkelhet i fokus
Linux strävar efter enkelhet och användarvänlighet. Istället för ändlösa popup-rutor eller tvingande molnuppkopplingar, får du en ren och rak användarupplevelse som samtidigt inte kräver några förkunskaper för dig som tidigare är van med Windows eller Mac.
I en dator från Teuton Systems ingår allt från bildredigeringsprogram till ”office-paket” med en modern ordbehandlare kostnadsfritt och allt är dessutom på svenska. Inga inloggningar, extra kostnader eller prenumerationer krävs!
Behåll din gamla dator och få Linux installerat
Linux är också känt för sin effektivitet och resurssnålhet. Har du en dator med några år på nacken som börjar bli seg eller har en dator med en äldre version av Windows eller Mac OS som börjar bli utdaterad? Då kan du skicka in din dator och få den uppgraderad till Linux genom Teuton Systems omvandlingstjänst. Du erbjuds då också byte till en snabbare och större lagringsdisk (”hårddisk”) och kan då också få dina gamla filer och dokument överförda till Linux.
Oavsett om du surfar, skriver, arbetar eller spelar på datorn kommer du att märka en betydande skillnad i användningen. Dessutom blir din gamla dator i en handvändning säker och gör att du vågar dig ut på nätet med de senaste webb- och säkerhetsuppdateringarna.
En säkerhetsdröm
Linux har en robust arkitektur som gör det svårare för skadlig programvara att få fäste. Tack vare sitt öppna källkods-ekosystem, granskas och förbättras Linux konstant av experter från hela världen. Istället för att vara beroende av dyra och frekventa antivirusuppdateringar, kan du känna dig trygg med ett system som skyddar dig från grunden. Dess öppna system innebär att du som användare alltid har insyn i och kontroll över vad ditt system gör och hur det fungerar.
Har du frågor inför köp och om Linux är något för dig? Ring Teuton Systems sälj och supportnummer alla vardagar för att få hjälp och rådgivning. Telefon: 010 – 101 12 22
Nya Windows-funktionen ”Recall”, som är utvecklad för att skapa skärmdumpar på din dator och din aktivitet ”för ökad produktivitet”, har visat sig lagra känslig information som kreditkortsnummer och personnummer – även när funktionen för att filtrera känslig data är aktiverad.
Enligt en rapport från Tom’s Hardware har tester avslöjat flera brister i Recalls filterfunktioner. Dessa visade att Recall kunde fånga upp information från Windows Notepad och PDF-formulär i Microsoft Edge, inklusive kreditkortsuppgifter och personnummer, trots att funktionen för att blockera känslig information var aktiverad. Du behöver alltså inte nödvändigtvis arbeta i molnet utan helt vanlig offlineaktivitet är också lika utsatt. Detta skapar en allvarlig säkerhetsrisk för användare som förväntar sig att deras privata data skyddas.
Funktionen fungerade korrekt i vissa fall, till exempel när den blockerade skärmbilder från betalningssidor på e-handelsplatser som Pimoroni och Adafruit. Däremot kunde Recall ta skärmbilder av en egen HTML-sida som Tom’s Hardware skapade och som innehöll ett kreditkortsformulär och kortuppgifter, vilket tydligt visar på brister i hur filtret identifierar känsliga data.
Microsoft påstår själva att Recall är utformad för att automatiskt upptäcka och filtrera känslig information, såsom kreditkortsuppgifter, lösenord och personnummer. Företaget säger sig arbeta med att förbättra funktionens prestanda och säkerställa att användarnas integritet skyddas.
Riskerar att bli kostsamt
Dessa brister i Recalls filterfunktion har lett till hård kritik och väcker frågor om tillförlitligheten hos Microsofts säkerhetsåtgärder. Användare som förlitar sig på Recall för att dokumentera arbetsflöden kan oavsiktligt exponera känsliga data, vilket riskerar att bli mycket kostsamt.
Experter rekommenderar därför att användare är mycket försiktiga med vilka uppgifter de hanterar medan Recall är aktivt – eller ännu hellre helt slutar använda Windows och istället övergår till Linuxbaserade lösningar.
Microsoft har ännu inte klargjort när en uppdatering av Recall kan förväntas, men de upptäckta säkerhetsbristerna understryker vikten av att säkerhetsverktyg genomgår rigorösa tester innan de används i praktiska tillämpningar.
Linux – ett integritetssäkert alternativ
För den som ledsnat på Microsoft och deras produkter finns ytterligare skäl att blicka mot Linux som är högaktuellt i tider av integritetsintrång, datainsamling med mera och som i de flesta fall fullt ut kan ersätta Microsoft Windows. Det Dala-baserade teknikföretaget Teuton Systems, som är inriktat på integritetssäkra produkter och tjänster, erbjuder persondatorer med Linux förinstallerat, helt fritt från ”molnkopplingar” och övervakningsprogram.
All medföljande programvara bygger på öppen källkod och är utvald med din säkerhet i åtanke. Utöver det har du tillgång till en svensk support och Linux-kunnig kundtjänst.
Ta tillfället i akt under årets Black Week att lämna den massövervakade strömmen och välkomna morgondagens friare och nytänkande värld!
Ända fram till den 4 december erbjuder vi upp till 1000 kronor i rabatt på utvalda produkter i TS PC-serien, vid omvandling av befintlig dator till ”Basic Linux” eller vårt Teuton Systems-koncept (lär mer om skillnaderna här).
Vid köp av ”Matrix-mobilen” som ger dig världens säkraste mobila operativsystem, GrapheneOS med en rad förinstallerade säkra och praktiska appar, dokumentation på svenska och tillgång till support, kan du spara upp till hela 3000 kronor under årets Black Week!
Spana in flaggskeppet Matrix 8 Pro med stor skärm, makalöst bra kamera, batteritid och en rad andra smarta funktioner.
Kolla in hela vårt sortiment direkt i webbutiken. Bland nyheterna finns TS Nomad Laptop V15 Plus med en stark AMD Ryzen-processor, 16 Gb ramminne och 512 Gb lagringsdisk i läckert utförande.
Gå kurs i digital frihet och integritet!
Lär dig allt du behöver för att frigöra dig från Big Tech-företagens krångliga och integritetskränkande “lösningar” och ansluta dig till oss i den fria världens tekniska gemenskap.
Nästa kurstillfälle äger rum i södra Dalarna lördagen den 7 december och bokas här.
Under kursen kommer du att få lära dig att på ett integritetssäkert sätt hantera din dator, mobil, inloggningar, lösenord och annat digitalt sunt förnuft. Kursen är utbildande för dig som redan skaffat eller är intresserad av att komma igång med en Linux-dator samt en integritetssäker mobil. Kursen har tonvikt på datoranvändning.
Passa på att anmäla dig till ett lägre kurspris under Black Week!
Frågor om våra produkter och tjänster inför köp? Ring 010 – 10 11 222
Det Dalabaserade teknikföretaget Teuton Systems anordnar integritetsinriktade kurser för medvetna dator- och mobilanvändare. Lär dig allt du behöver för att frigöra dig från Big Tech-företagens krångliga och integritetskränkande ”lösningar” och ansluta dig till oss i den fria världens tekniska gemenskap. Nästa kurstillfälle äger rum i södra Dalarna lördagen den 8 februari och bokas här.
Under kursen kommer du att få lära dig att på ett integritetssäkert sätt hantera din dator, mobil, inloggningar, lösenord och annat digitalt sunt förnuft. Kursen är utbildande för dig som redan skaffat eller är intresserad av att komma igång med en Linux-dator samt en integritetssäker mobil. Kursen har tonvikt på datoranvändning.
Grunden i ett krångelfritt och integritetssäkert dator- och mobilanvändande stavas Linux respektive GrapheneOS, som är världens modernaste, säkraste, stabilaste och mest högpresterande operativsystem.
Av alla de stora datoroperativsystemen på marknaden är det enbart Linux som inte ägs och kontrolleras av Big Tech-företag som Google, Microsoft och Apple.
Det finns dock en föreställning om att man måste vara en riktig ”hacker” eller datorexpert för att bemästra detta ”alternativa” operativsystem. Detta må ha varit sant en gång i tiden, men dessa dagar är nu förbi – Linux av idag är ett toppmodernt och användarvänligt operativsystem. Det anses dessutom vara både säkrare och stabilare än Big Tech-alternativen, vilket är anledningen till att det används i många professionella sammanhang. Du blir också säkrare mot övervakning och intrång med Linux.
Vidare slipper Linuxanvändaren distraktioner i form av irriterande popup-rutor som uppmanar till att ta ställning till eller göra det ena eller andra. Fokus ligger istället på det praktiska, vardagliga användandet som var anledningen till att man skaffade sig en dator från första början.
NYTT! Teuton Systems tittar på möjligheten att hålla kurser på plats i Stockholm, Göteborg och Malmö. Intresseanmälningar mottages tacksamt till utbildning@teuton-systems.com.
Dessa är ej bindande och du kan även lämna förslag på datum.
Grundkurs med Linux-installation
Även om Linux idag är både modernt och användarvänligt kan det kännas svårt att ta steget till att verkligen komma igång. Dessutom måste man ju först installera Linux på sin dator, vilket inte alltid är helt självklart hur man gör.
Om du känner igen dig i ovanstående problematik har vi lösningen för dig!
Under vår endagskurs i södra Dalarna (cirka två timmars restid från Stockholm) får du lära dig allt du behöver för att komma igång med Linux samt en hel del tips som underlättar ditt dagliga datoranvändande.
Under kursens gång kommer vi att installera Linux på din medhavda dator vilket innebär att du kommer att kunna komma igång med Linux på din egen dator redan under kursens gång – alternativt kan du köpa en ny Linux-dator via webbutiken och gå kursen samtidigt.
Nästa kurstillfälle äger rum lördagen den 8 februari, så passa på att boka din plats redan nu!
Läckta presentationen från företagsjätten visar konkret hur mobilanvändare avlyssnas systematiskt för att skapa riktade annonser – samtidigt finns nu integritetssäkra mobiler för att slippa intrången i ditt privatliv.
Många mobilanvändare har länge uttryckt oro för att vara avlyssnade. Nu tyder också en läcka på att denna rädsla inte bara varit helt befogad – av allt att döma blir vi dessutom passivt avlyssnade av vår ”smarta teknik” till och med när vi inte aktivt använder den, t.ex. när telefonen ligger i fickan eller på bordet bredvid dig.
I vad som verkar vara en pitch deck (visuell presentation) från en av Facebooks marknadsföringspartner – Cox Media Group (CMG), beskriver man öppet bland annat hur företaget aktivt avlyssnar användarnas konversationer för att sedan använda dessa när man skapar riktade annonser.
Av det läckta bildspelet framgår att CMG:s programvara för så kallad ”Active-Listening” använder artificiell intelligens för att samla in och analysera användarnas data i realtid, genom att lyssna på vad de säger i sina telefoner, bärbara datorer eller hemassistentmikrofoner.
”Annonsörer kan para ihop denna röstdata med beteendedata för att rikta in sig på konsumenter på marknaden”, skriver man i presentationen.
Facebook, Google och Amazon anges som kunder till CMG, vilket också tolkas som att de kan använda tjänsten för att avlyssna sina användare. Presentationen läckte först till reportrar på 404 Media, och efter att skandalen blev ett faktum har Google också plockat bort mediegruppen från hemsidan för sitt ”Partnerprogram”.
Techjättarna förnekar
Till brittiska Daily Mail hävdar en talesman för Meta (Facebooks ägare) att man ”inte använder din telefons mikrofon för annonser” och påstår att man har varit tydliga med detta i flera år.
”Vi försöker nå CMG för att få dem att klargöra att deras program inte är baserat på Meta-data”, hävdas det vidare.
Även Amazon förnekar att man samarbetat med CMG för att avlyssna sina användare och uppger att man inte heller har några planer på att göra detta.
Enligt det läckta bildspelet beskrivs det hur programvaran kan använda i princip vilken mikrofonutrustad enhet som helst för att avlyssna och spela in konsumenternas röstdata. Det är ännu delvis oklart om det avlyssnar användaren konstant eller bara när mikrofonen är aktiverad – exempelvis under pågående samtal.
Denna data uppges sedan användas av annonsörer för att riktas till ”konsumenter på marknaden” – alltså människor som överväger att köpa en viss produkt eller tjänst.
Farhågor bekräftas
Om den avlyssnade har pratat om att köpa någonting kommer annonser för detta också att dyka upp på olika plattformar – exempelvis kan man plötsligt börja se en massa annonser för ett bilmärke man tidigare aldrig sett.
”När tekniken väl har lanserats analyserar den automatiskt din webbplatstrafik och dina kunder för att kontinuerligt förbättra målgruppsinriktningen”, står det i presentationen.
Läckan tycks alltså bekräfta farhågor som allt fler uttryckt om att deras mobiltelefoner ”lyssnar av dem”, och att de tydligt kan notera fler annonser för en viss produkt efter att ha pratat om denna med en vän eller familjemedlem.
Meta har konsekvent förnekat att man avlyssnar sina användares samtal och att dessa på något sätt skulle påverka vilka annonser som dyker upp i flödet – ett påstående som många är skeptiska till.
Det kan också noteras att ”Active-Listening”-tekniken och vad den kan användas till avslöjades i redan i slutet av 2023. Ungefär samtidigt uppdagades även hur företrädare för AI-marknadsföringsföretaget MindSift skrutit i en podcast om hur de använt smarta enheters högtalare för riktade annonser.
Kringgår lagstiftning med svårlästa användaravtal
CMG har sin bas i Atlanta, Georgia och genererade förra året intäkter på hela 22 miljarder dollar. Enligt företaget är deras programvara samtidigt helt laglig.
mobilen inte används aktivt”När en ny app laddas ner eller uppdateras och konsumenterna uppmanas att ta med ett flersidigt användaravtal någonstans i det finstilta, ingår ofta Active Listening”, deklarerade man i ett blogginlägg i november förra året, ett inlägg som dock senare raderades.
Detta skulle kunna förklara hur företaget än så länge kunnat fortsätta sin verksamhet även i stater med avlyssningslagar som förbjuder att någon spelas in mot sin vetskap.
Svenskt företag svarar med integritetssäkrade mobiler
För den som är trött på de systematiska intrången i privatlivet finns i nuläget ändå smidiga lösningar.
Det svenska teknikföretaget Teuton Systems är bland de första i världen med att erbjuda verkligt integritetssäker, men samtidigt användarvänlig teknik för vanliga mobilanvändare, och lanserade tidigare i år sitt nya flaggskepp – smartmobilen “Matrix“.
Mobilen bygger på det banbrytande operativsystemet GrapheneOS som till användarupplevelsen beskrivs av kunder som ”väldigt lik” en vanlig Samsung- eller iPhone-mobil, men med avsevärt högre säkerhet och färre överflödiga och övervakande appar förinstallerade.
– De allra flesta blir överraskade av hur smidigt det går att byta, om man är van vid exempelvis en Samsung-mobil, då våra mobiler har traditionella gränssnitt som man känner igen sig i, berättar Mattias på Teuton Systems kundtjänst.
Utöver den nya generationen mobiler erbjuder de även bärbara och stationära datorer med modernt och användarvänligt gränssnitt baserat på operativsystemet Linux.