Foto: Ivan David Gomez Arce/CC BY 2.0

Internationellt cyberangrepp drabbade Sverige

Publicerad 5 april 2017, uppdaterad kl. 13:16

Sedan ifjol har flera driftleverantörer och it-företag utsatts för ett globalt cyberangrepp. Sverige är ett av de länder som drabbats av det omfattande angreppet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skriver i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen att det internationella cyberangreppet, som angriparna kallar APT10, pågått sedan 2016 men påbörjades troligtvis redan 2014.

Annons:


MSB:s bedömning är att cyberangreppet är omfattande och utgör en betydande risk för flera svenska organisationer.

“Enligt MSB:s bedömning kan det avslöjade angreppet utgöra en betydande risk för en bred krets av svenska organisationer. Organisationer som har verksamhet inom områden som är drabbade kan eventuellt få räkna med att det kan komma att krävas relativt omfattande resurser för att identifiera och hantera eventuella intrång”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • buscador

    Det farligaste generellt med attacker, cyber, EMP eller mininukes etc., är det plötsliga påslaget, som kan räknas som chockverkan. 9/11 är ett skolexempel på det och hur det sedan utnyttjades. För att minska ev. effekt av sådan verkan kan man som militären öva in ett handlande eller någon form av svar på en händelse, som kan få långt verkande effekter. Det förtar mycket av denna plötsliga överraskningsverkan om man så endast gör ett mentalt scenario, så att sinnet inte blir överraskat om det händer, utan reaktionen blir: ja nu händer det. Därefter kan rent materiella civilförsvaråtgärder föranstaltas, såsom lagra upp konserver, rotfruktsfrön, vattendunk, lampa, kompass, eldverktyg, vedverktyg, mm. Med NATOs inflyttning i Stockholms skärgård till sommaren kan ju stollarna hitta på vad tokigt som helst.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend