MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 4 juli 2025

fredag 4 juli 2025

Google tar sista steget och stänger av Ublock Origin

Den ökända webbläsaren Google Chrome stoppar nu definitivt annonsblockeraren Ublock Origin – ett alternativ är då webbläsaren Brave eller Firefox skriver Nikka Systems.

publicerad 8 januari 2025

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

84 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


För närvarande finns två typer av webbläsar­tillägg. Det som skiljer mellan tilläggs­typerna är deras så kallade manifest, vilket i sin tur påverkar vad tilläggen kan göra. Webbläsar­tillverkarna har under flera år försökt få tilläggs­utvecklare att byta till den senaste manifest­versionen (Manifest v3) eftersom sådana tillägg är säkrare. Mer information om detta finns i avsnitt 182 av Bli säker-podden.

I början av 2022 började Google fasa ut Chromes stöd för de äldre Manifest v2-tilläggen. Google inledde med att stoppa tilläggs­utvecklarnas möjlighet att lista nya Manifest v2-tillägg i Chromes tilläggsbutik. Google lade därefter in allt tydligare varningar om att de gamla tilläggen skulle försvinna.

Den nionde oktober i år inledde Google den sista fasen. Då började Google inaktivera redan installerade Manifest v2-tillägg i Chrome-användares webbläsare. Inaktiverings­fasen har pågått under de senaste veckorna och verkar nu påverka en betydande skara Chrome-användare.

Skärmavbild av Google Chrome på Windows. Chrome visar en notis med texten ”Ublock Origin har stängts av” och en knapp med texten ”Ta bort”.
Google stänger nu av redan installerade Ublock Origin-tillägg i Chrome.

Ublock Origin försvinner från Chrome

Tyvärr är det inte alla tillägg som kan omvandlas till Manifest v3-tillägg. Den populära innehålls- och annons­blockeraren Ublock Origin (ej att förväxla med Ublock) är ett av tilläggen som av tekniska skäl enbart fungerar som ett Manifest v2-tillägg. Ublock Origin gör helt enkelt saker som Manifest v3 inte tillåter.

Ublock Origin Lite stödjer inte egna filterlistor

Ublock Origins utvecklare har släppt en avskalad version av tillägget vid namn Ublock Origin Lite som bibehåller så många funktioner som möjligt. Lite-versionen saknar bland annat stöd för att lägga in egna filterlistor såsom filterlistan som vi tillhandahåller för att dölja sökresultats­liknande annonser. Ublock Origin Lite kan visserligen blockera sökresultats­liknande annonser på egen hand, men inte utan att också blockera alla andra annonser.

Huruvida fullständig annons­blockering anses vara en fördel eller nackdel varierar mellan användare. Vissa användare uppskattar att slippa samtliga annonser medan andra oroar sig för de långsiktiga konsekvenserna som det får för mediers möjlighet att erbjuda journalistisk utan betalväggar.

Skärmavbild av webbläsartillägget Ublock Origin Lites inställningar. Alternativet ”Optimal” är valt. Alternativet beskrivs med texten ”Avancerad nätverksfiltrering plus specifik utökad filtrering från utvalda filterlistor”.
Ställ Ublock Origin Lite i läget som kallas Optimal för att blockera annonser som liknar sökresultat.

Behovet av att dölja just sökresultats­liknande annonser är större än någonsin med tanke på den sofistikerade nätfiske­kampanjen som undertecknad rapporterade om på Säkerhetskollen förrförra veckan (se Nya nätfiske­attacker kringgår tvåfaktors­autentisering). Den nätfiske­kampanjen har Google för övrigt ännu inte fått bukt med. Bedragarnas domän­spoofande annonser körs fortfarande vid publiceringen av denna artikel.

Skärmavbild av Googles sökresultat. En annons som ser ut att gå till ads.google.com är markerad.
I minst tre veckor har Google tillåtit bluffannonser som bokstavligen talat ser ut att gå till ads.google.com.

Alla Chromium-baserade webbläsare påverkas

Googles beslut om att ta bort stödet för Manifest v2-tillägg gäller inte bara Google Chrome. Google tar bort stödet ur Chromium, det vill säga den webbläsare som ligger till grund för de flesta webbläsare med stöd för flera operativ­system. Edge, Brave och Vivaldi bygger alla på Chromium.

Google bevarar möjligheten att återaktivera stödet för Manifest v2-tillägg i ett halvår till. Detta drar både Brave och Vivaldi nytta av. De båda webbläsarna kommer att fortsätta stödja Manifest v2-tillägg till juni 2025. Därefter kommer Vivaldi att skrota stödet medan Brave kommer att göra sitt bästa för att fortsätta stödja fyra utvalda Manifest v2-tillägg (Adguard Adblocker, Noscript, Ublock Origin och Umatrix) så länge det går.

This feature will be best-effort: we might have to modify support based on either Google’s plans or what extension authors ultimately decide to do.

– Brave (2024-07-06)

Både Brave och Vivaldi har därutöver inbyggda innehålls­blockerare. Eftersom dessa innehålls­blockerare utgör integrerade delar av respektive webbläsare fortsätter de att fungera precis som vanligt även om stödet för Manifest v2-tillägg försvinner.

De inbyggda innehålls­blockerarna är visserligen långt ifrån lika anpassnings­bara som Ublock Origin, men de kan åtminstone anpassas mer än Ublock Origin Lite. Braves och Vivaldis innehålls­blockerare stödjer anpassade filterlistor, och vår filterlista för att dölja sökresultats­liknande annonser är kompatibel med båda webbläsarna.

Firefox påverkas inte

Till skillnad från Chrome, Edge, Brave och Vivaldi bygger inte Firefox på Chromium. Firefox påverkas därför inte av Googles beslut. Mozilla (Firefox utvecklare) har i motsats till Google valt att fortsätta stödja Manifest v2-tillägg på obestämd framtid. Ublock Origin kommer därför att fortsätta fungera precis som vanligt för Firefox-användare.

Det är sedan känt att Ublock Origin fungerar bäst i Firefox (se ”uBlock Origin works best on Firefox”). Med Googles nya tilltag kommer Ublock Origin, förr eller senare, att fungera enbart i Firefox och webbläsarna som baseras på Firefox, till exempel Tor Browser, Mullvad Browser och nykomlingen Zen Browser.

Firefox bibehållna stöd har samtidigt en nackdel. Om Firefox-användare råkar installera bedrägliga webbläsar­tillägg kan webbläsar­tilläggen orsaka något större skada i och med att de inte begränsas av Manifest v3. Även Manifest v3-tillägg kan dock vara skadliga, så alla webbläsar­tillägg bör installeras med försiktighet oavsett manifest­version.

Att bevara stöd för gammal teknik medför alltid risker. Huruvida Mozilla tog rätt beslut eller borde ha följt i Googles fotspår får framtiden utvisa.

 

Artikeln har tidigare publicerats på Nikka Systems under CC BY 4.0-licens.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Hallon stäms – tvingar kunder att prata med chattbot

Utvecklingen av AI

publicerad Igår 9:02
– av Markus Andersson
Hallons chattbot ger inte kunderna någon möjlighet att prata med en människa.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

84 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Mobiloperatören Hallon stäms av Konsumentombudsmannen (KO) för att ha undanhållit sitt telefonnummer från kunderna och istället tvingat dem att vända sig till en digital chattbot när de behövt hjälp. Enligt KO bryter detta mot marknadsföringslagen.

Hallon, som säljer mobilabonnemang och internetuppkoppling, har ett telefonnummer till sin kundtjänst – men det anges endast i företagets avtalsvillkor och i avtalsbekräftelsen när kunder tecknar abonnemang. Telefonnummer saknas däremot helt på sidor som ”kundservice”, ”kontakta oss” och ”support”, där man rimligen skulle leta vid behov av hjälp, enligt KO:s stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen.

– Det här påverkar kundernas möjlighet att agera och få hjälp. Det är helt enkelt viktigt för konsumenten att ha tillgång till sin teleoperatörs telefonnummer, säger Bettina Lechner, processråd vid KO.

Myndigheten menar att Hallons agerande ger en missvisande bild av företagets tillgänglighet och servicegrad. KO vill att domstolen förbjuder Hallon att felaktigt påstå eller ge intryck av att företaget inte kan nås via telefon.

Vid kontakt med Hallons chattbot möts kunder av uppgiften att företaget inte erbjuder kundservice via telefon. Om kunden ändå försöker efterfråga ett nummer svarar boten – som kallas ”Berry” – att den inte förstår frågan.

Hallon välkomnar rättslig prövning

Konsumentverket har sedan tidigare granskat tillgängligheten hos flera företags kundtjänster efter många anmälningar om svårigheter att nå dessa när problem uppstår.

Hallon har tagit emot stämningsansökan och säger sig vara medvetna om ärendet.

”Vi har under en tid haft en dialog med KO om vår kundservice. Kunder kan kontakta oss via telefon, även om det mesta av vår service sker digitalt”, skriver Jasmine Sowood, pressansvarig för Hallon, i ett mejl till TT.

”Nu ser vi fram emot att få detta rättsligt prövat”, tillägger hon.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Regionens vårdapp styrs av chattbot – gör allvarliga felbedömningar

publicerad 30 juni 2025
– av Isac Boman
I ett dokumenterat fall klassade appen en äldre mans symtom som lindriga - dagen därpå avled han.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

84 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En AI-baserad vårdapp som används av Region Gävleborg granskas nu efter allvarliga felbedömningar. I ett uppmärksammat fall prioriterades en äldre mans tillstånd som lindrigt – dagen därpå avled han.

Vårdpersonal larmar om brister som bedöms hota patientsäkerheten, och appen beskrivs internt som en ”katastrof”.

Min vård Gävleborg används när invånare söker vård digitalt eller ringer 1177. En chattbot ställer frågor för att göra en första medicinsk bedömning, och hänvisar därefter patienten till lämplig vårdnivå. Men enligt flera läkare i regionen fungerar systemet inte tillräckligt säkert.

I ett dokumenterat fall klassade appen en äldre mans symtom som lindriga. Dagen därpå avled han. En avvikelserapport visar att prioriteringen var felaktig, även om det inte kunnat fastställas att detta direkt orsakade dödsfallet.

I ett annat fall sökte en intagen på Gävleanstalten vård för andnöd – men hänvisades till en chatt med en läkare i Ljusdal, istället för att skickas till akutmottagning.

– Hon borde såklart ha skickats till akuten, säger Elisabeth Månsson Rydén, läkare i Ljusdal och styrelsemedlem i Svensk förening för allmänmedicin i Gävleborg till skattefinansierade SVT.

”Helt vansinnigt”

Kritiken från vårdpersonal är omfattande. Flera läkare varnar för att appen underskattar allvarliga symtom, vilket kan få livshotande följder. Samtidigt finns exempel på motsatsen – där patienter prioriteras för högt – vilket riskerar att belasta vården i onödan och leda till förseningar för svårt sjuka.

– Läkare har uttryckt på våra möten att Min vård Gävleborg är en katastrof. Det här är helt vansinnigt, säger Månsson Rydén.

Trots det inträffade dödsfallet har Region Gävleborg valt att inte anmäla händelsen till varken Inspektionen för vård och omsorg (IVO) eller Läkemedelsverket.

– Vi tittade på ärendet och beslutade att det inte behövde anmälas, säger chefsläkare Agneta Larsson.

Fler regioner har reagerat

Appen har utvecklats av företaget Platform24, vars digitala system används i flera regioner. I Västra Götaland pausades appen efter att en rapport visat att tre av tio patienter bedömts fel. I Region Östergötland har liknande brister lett till en anmälan till Läkemedelsverket. En utredning pågår.

Trots detta försvarar Agneta Larsson den version som används i Gävleborg:

– Vi har granskat vårt eget, och där kan vi inte se de här felen.

Platform24 har avböjt intervju, men i ett skriftligt svar till statstelevisionen försvarar bolagets medicinska chef Stina Perdahl appens grundprinciper.

”Bedömningen är också av patientsäkerhetsskäl medvetet utformad för att vara lite mer försiktig inledningsvis”, hävdas det.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

AI-bossarna blir officerare i USA:s militär – får makt över framtidens krig

Utvecklingen av AI

publicerad 26 juni 2025
– av Markus Andersson
Data från plattformar som Facebook, Instagram och WhatsApp riskerar att snart kopplas till militärens övervakningssystem, enligt TBOT.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

84 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Fyra högt uppsatta chefer från techjättarna Meta, Palantir och OpenAI har nyligen svurits in i USA:s arméreserv med graden överstelöjtnant – en officersgrad som normalt kräver över 20 års aktiv militärtjänst.

Gruppen ingår i ett nytt initiativ kallat Detachment 201, vars syfte är att förvandla den amerikanska militären genom att integrera avancerad teknik som drönare, robotik, förstärkt verklighet (AR) och AI-stöd.

De nyrekryterade är:

Shyam Sankar, teknikchef (CTO) för Palantir.

Andrew Bosworth, teknikchef för Meta.

Kevin Weil, produktchef (CPO) för OpenAI.

Bob McGrew, tidigare forskningschef för OpenAI.

Enligt teknikplattformen Take Back Our Tech (TBOT), som följer utvecklingen, handlar det inte om symboliska utnämningar.

”Det här är inte slumpmässiga val. De är medvetna – och innebär representation och samarbete från den absoluta ledningen i dessa företag”, skriver grundaren Hakeem Anwar.

Meta och Palantir på slagfältet

Trots att de nyinvalda officerarna formellt måste genomgå fysisk träning och vapenutbildning förväntas de snarare delta i en form av digitalt försvar, där deras uppdrag är att hjälpa armén att anpassa sig till en ny krigsföring med teknik i centrum.

”Slagfältet förändras på riktigt – och det gör även regeringen”, konstaterar Anwar.

Enligt Anwar kan rekryteringen av Palantirs CTO innebära att militären börjar använda företagets plattform, Gotham, som standard. Gotham är ett digitalt gränssnitt som samlar in underrättelser och övervakar mål via satellitbilder och videoflöden.

Metas teknikchef tros kunna bidra till att integrera data från plattformar som Facebook, Instagram och WhatsApp, vilket enligt TBOT kan kopplas till militära övervakningssystem. Plattformarna används av miljarder människor världen över och innehåller enorma mängder rörelse-, kommunikations- och beteendedata.

”Aktiviteter, rörelsemönster och kommunikation från dessa appar kan integreras i det här övervakningsnätverket”, skriver Anwar och fortsätter:

”Det är inte konstigt att länder som motsätter sig USA, som Kina, har förbjudit Metas produkter”.

Läckt projekt visar AI-satsning för hela statsapparaten

När det gäller OpenAI:s roll menar Anwar att Kevin Weil och Bob McGrew kan komma att utforma ett AI-gränssnitt för armén, där soldater får tillgång till AI-chatbottar för att stötta strategi och fälttaktik.

Samtidigt som Detachment 201 blir offentligt, har ett separat AI-initiativ inom den amerikanska staten läckt till allmänheten. Webbsidan ai.gov, som fortfarande var under utveckling, avslöjar en plan för att utrusta hela den federala förvaltningen med AI-verktyg – allt från kodassistenter till AI-chatbottar för internt bruk.

TBOT uppmärksammar att initiativet bygger på AI-modeller från OpenAI, Google och Anthropic. Projektet leds av General Services Administration, under tidigare Tesla-ingenjören Thomas Shedd, som också varit aktiv inom kryptovalutaprojektet DOGE.

”Ironin? Sajten läckte under utveckling – vilket visar att AI inte är ofelbart och inte kan ersätta mänsklig expertis”, kommenterar Anwar.

Flera federala anställda ska enligt tekniksajtens grundare vara kritiska till initiativet, med oro för att det saknas tillräckliga skyddsmekanismer.

”Utan rätt skyddsåtgärder kan en huvudlös AI-satsning skapa nya säkerhetshot, störa verksamheten och ytterligare urholka den personliga integriteten”, skriver han.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

RFK vill se hälsospårare på varje amerikan inom fyra år

Övervakningssamhället

publicerad 26 juni 2025
– av Isac Boman
"Vi tror att hälsospårare är en nyckel i MAHA-agendan för att göra Amerika friskt igen", hävdar Kennedy.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

84 680 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


USA:s hälsominister Robert Kennedy Jr. har presenterat en plan för att alla amerikaner ska börja bära kroppsnära teknik som övervakar deras hälsa i realtid.

Åtgärden beskrivs som en viktig del av den nationella satsningen MAHA – Make America Healthy Again – vars ambition påstås vara att vända USA:s utbredda folkhälsokris med hjälp av modern teknologi.

Under en utfrågning i representanthusets energi- och handelskommitté på tisdagen avslöjade Kennedy att myndigheten Health and Human Services (HHS) kommer att lansera en av sina mest omfattande kampanjer någonsin – för att få amerikaner att bära så kallade wearables, kroppsburen teknik som samlar in hälsodata dygnet runt.

– Vi är på väg att lansera den största reklamkampanjen i HHS historia för att uppmuntra amerikaner att använda hälsospårare, sade Kennedy.

Produkter som nämns i satsningen är bland andra FitBit, Oura Ring och Apple Watch – populära enheter som kan mäta puls, rörelse, sömn och i vissa fall även blodsocker.

– Det är ett sätt för människor att ta kontroll över sin egen hälsa. De kan ta ansvar. De kan se, som ni vet, vad maten gör med deras blodsockernivåer, deras hjärtfrekvens och ett antal andra mått – medan de äter, förklarade han i ett uttalande som även publicerades på plattformen X.

”Nyckel i MAHA-agendan”

Kennedy betonade att han ser tekniken som en avgörande del i sin vision:

– Vi tror att hälsospårare är en nyckel i MAHA-agendan för att göra Amerika friskt igen, och min vision är att varje amerikan bär en sådan inom fyra år.

Ministern, som tillhör den inflytelserika Kennedy-familjen, framhåller ofta individens ansvar för sin hälsa, men kopplar också frågan till nationell säkerhet. Under sitt senatsförhör beskrev han USA:s fetmaepidemi – som idag omfattar omkring 40 procent av befolkningen – som ett hot mot militärens beredskap.

”Minska det globala metabola lidandet”

En av de främsta förespråkarna för denna typ av teknik är också president Trumps kandidat till posten som chefsöverläkare, Dr. Casey Means. Hon är medgrundare till företaget Levels, som utvecklar och säljer så kallade Continuous Glucose Monitors (CGM) – sensorer som fästs direkt på huden och skickar blodsockervärden till en app i realtid.

Means hävdar i ett blogginlägg att ”dessa små plastskivor” kan ”minska det globala metabola lidandet” och ge välbehövlig hjälp till de ”93,2 procent av amerikanerna” som lider av metabola problem.

Även livsmedelsbranschen påverkas av MAHA. Kennedy avslöjade nyligen att Starbucks kommer att göra ändringar i sin meny i linje med agendan – även om företaget redan undviker flera vanliga tillsatser som konstgjorda färgämnen, smakämnen och högfruktosmajs­sirap.

Tidigare i år införde Kennedy ett förbud mot konstgjorda färgämnen i amerikansk livsmedelsproduktion – ett av hans första större ingripanden som minister. Kritiker har ifrågasatt både metoder och prioriteringar i MAHA-politiken, men Kennedy ser den som ett första steg mot en mer hälsosam och ansvarstagande nation.

Oro för massövervakning

Användningen av kroppsnära hälsoteknik har väckt frågor om användarnas rätt till personlig integritet. De flesta hälsospårare samlar in stora mängder känslig information – inklusive puls, sömnmönster, rörelse och blodsockernivåer – som lagras i appar kopplade till företag.

Kritiker menar att det saknas tydlig insyn i hur dessa data används, delas eller säljs vidare, och att statligt uppmuntrad insamling av hälsodata riskerar att sudda ut gränsen mellan frivilligt hälsoarbete och systematisk övervakning.

Även om Kennedy betonar frivillighet, varnar vissa bedömare för att storskaliga kampanjer och teknikanpassningar hos stora företag kan skapa ett indirekt tryck att delta.

När allt fler institutioner – som arbetsgivare, skolor eller företag – anpassar sig till hälsospårning, finns en risk att de som avstår ses som avvikande, får sämre villkor eller stängs ute från delar av samhället.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.