Facebook spionerade på privata meddelanden

publicerad 22 september 2022
- av Sofie Persson
Innehållet i meddelandena ska inte ha varit brottsliga på något sätt.

Facebook har olagligen läst, redigerat samt skickat privata meddelanden från sina användare till FBI. Dessa meddelanden ska mestadels ha tillhört konservativa medborgare som bland annat ifrågasatte valet 2020 i USA.

Det fanns inget brottsligt, ingenting om våld eller massakrer eller lönnmord på någon. Det var ett slöseri med tid, berättar en källa inom justitiedepartement för New York Post.

Facebook har spionerat på sina användare och läst privata meddelanden. Därefter ska man ha rödflaggat flera av dessa, redigerat dem och sedan skickat iväg dem till FBI utan någon form av stämningsansökan.

Det gjordes utanför den juridiska processen och utan sannolika skäl, berättar anonyma källor inom USA:s justitiedepartement för New York Post.

De meddelanden som blev rödflaggade kom från den konservativa högern och kunde innehålla bland annat uttryck inom anti-regering eller ifrågasättande av presidentvalet 2020. Privata meddelanden på Facebook är skyddade under Första tillägget till USA:s konstitution, men trots det har någon inom Meta gått in och läst. Därefter har man redigerat ut vissa stycken och satt ihop så att meddelandena låtit värre än de var från början.

Det fanns inget brottsligt, ingenting om våld eller massakrer eller lönnmord på någon. Det var ett slöseri med tid, berättar källan.

Erica Sackin, som arbetar inom Facebooks kommunikation om “bekämpning av terrorism och farliga organisationer och individer”, förnekar händelsen och menar att samarbetet med FBI handlade om att ”skydda människor”.

Dessa påståenden är falska eftersom de återspeglar en missuppfattning om hur våra system skyddar människor från skada och hur vi samarbetar med brottsbekämpning”, skriver hon.

FBI har varken förnekat eller bekräftat händelsen, men menar att samarbeten med bland annat sociala medier kan ge ”snabbt utbyte” av information.

FBI har också etablerat relationer med en mängd olika sociala medier och teknikföretag och upprätthåller en pågående dialog för att möjliggöra ett snabbt utbyte av information”, skriver myndigheten.

De anonyma källorna menar att man går ut med detta eftersom man är rädd att FBI blivit för politiserad samt att myndigheten “missbrukar oskyldiga amerikaners konstitutionella rättigheter“.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!