Appar i IOS samlar data – trots blockering

publicerad 2 oktober 2021
- av Sofie Persson
Man har hittat på nya metoder för att samla in förbjuden data.

I Apples nya inställningar kan användaren välja att inte låta appar samla in data. Det visar sig dock att flera appar fortfarande gör det, trots att användaren blockerat datainsamling.

Apples operativsystem fick tidigare i år tillägg av nya integritetsinställningar som ska förhindra datainsamling i större utsträckning. Detta innebär att användaren först måste bli tillfrågad om datainsamling och även kan blockera applikationer från att samla in data, vilket då medför att applikationen mister åtkomsten till det unika ID som Apple ger varje enhet. Efter lanseringen av de nya inställningarna såg man snabbt att 90 procent av användarna använde sig av blockeringen, som Sweclockers rapporterade om.

Ett unikt ID visar inte vem personen bakom enheten är, men visar att enheten exempelvis varit inne på en viss hemsida och därför kan det bli lönsamt att visa annonser för liknande hemsidor på den enheten.

Det visar sig dock att flera applikationer kringgår Apples integritetsinställningar och fortsätter att samla in data, rapporterar 9to5Mac.

Eftersom man inte längre har tillgång till användarnas unika ID används nu andra metoder för att komma åt den värdefulla datan. Exempelvis loggar man enhetens ljusstyrka, batterinivå, tillgängligt lagringsutrymme och senaste tid för omstart. Man menar att detta endast görs för att applikationerna ska fungera som vanligt, men enligt en undersökning som The Washington Post har utfört stämmer inte detta. Det visade sig att man fortsatte att sända datan till en tredje part, det vill säga annonsföretag.

Denna typ av spårning är inte tillåten enligt Apples villkor. Flera applikationer ska ha anmälts till Apple för sina datainsamlingar, men hittills har techjätten inte uttalat sig i saken.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.