IT/Övervakning

650 000 har nyttjat lagen om ”rätten att bli bortglömd” på Google

Privatpersoners rätt att kräva att bli “bortglömd” har tvingat Google att bevilja 650 000 européers förfrågningar. Hela 2,4 miljoner länkar har raderats från sökjätten sedan lagen trädde i kraft 2014.

I maj 2014 slog EU-domstolen slog fast ”rätten att bli glömd” – där sökmotorer åläggs att dölja resultat som riskerar att skada den som omnämns.
Tidigare i veckan släppte Google sin årliga Transparency report och av den framgår att det sedan lagen infördes inkommit 654 000 förfrågningar som berör över 2,4 miljoner länkar. Av dem har 43 procent, alltså en dryg miljon länkar också rensats från sökresultaten.

Bland förfrågningarna till Google står svenskar för 2,9 procent, motsvarande drygt 68 000 länkar. Privatpersoner dominerar med 89 procent av länkarna. I övrigt handlar det om exempelvis förfrågningar från företag, politiker och kändisar.

För att en länk ska tas bort ur sökresultaten krävs att informationen ska vara ”felaktig, otillräcklig, irrelevant eller överdriven”.

I ett blogginlägg ifrån Google kan man läsa mer om hur det fungerar när man vill bli borttagen.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!