En 26-årig utpekad ledargestalt för ett kriminellt nätverk och ytterligare en person får inte längre vistas i delar av området Västra Blombacka i Södertälje. Det är första gången som Södertäljepolisen använder sig av den nya lagen om preventiva vistelseförbud för enskilda individer.
Sedan 1 februari är det möjligt för polisen att be åklagare utfärda särskilda vistelseförbud för enskilda individer som bedöms begå brottslighet som påverkar tryggheten i ett område negativt – exempelvis för att man befarar att skjutvapen eller sprängämnen riskerar att användas.
Nu har polisen i Södertälje använt sig av den nya lagen för första gången och två personer tillåts inte längre vistas i delar av det brottsdrabbade området Västra Blombacka, där en 21-åring sköts ihjäl så sent som i början av juli.
En av männen är 26 år gammal, uppger Länstidningen, och tillhör enligt polisen ett kriminellt gäng bestående av cirka 20 individer och som kallas ”Saltskogsfalangen”. 26-åringen ska vara drivande i brottsnätverket som primärt består av tonåringar och unga vuxna, och enligt polisen umgås han framförallt med yngre individer – något som kan vara ett tecken på att han försöker rekrytera dessa. Så sent som i maj dömdes han för att ha misshandlat en medlem i ett rivaliserande gäng från Ronna.
Mannen får inte vistas i området förrän den 15 december och riskerar ett års fängelse om han bryter mot förbudet.
Narkotikaförsäljning och vapengömmor
Enligt åklagarens beslut patrullerar gängmedlemmar i skyddsvästar Västra Blombacka och man är av uppfattningen att brottsnätverken ”flyttat fram sina positioner” den senaste tiden. Ett antal boende i området har också ringt polisen efter att gängmedlemmar vistats i deras trappuppgångar där de bland annat utfört skadegörelse, missbrukat och sålt narkotika. Dessutom har flera vapen hittats i ”allmänna utrymmen” i området, skriver tidningen.
– Vistelseförbudet är ett verktyg för att öka tryggheten på allmän plats. Det kan en avhållande effekt och det blir enkelt för polisen att bevisa en lagöverträdelse. Riktat mot rätt personer kan vistelseförbudet också försvåra planering och organisering av grov brottslighet, uppger Kristian Malzoff vid polisens nationella avdelning, Noa, till Telgenytt.