Trots en kraftig ökning av anslag och personal har andelen uppklarade grova brott förblivit oförändrad. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) är situationen särskilt allvarlig i Stockholm.
Brottsförebyggande rådet har i sin senaste rapport lyft fram att polisens anslag ökat med 80 procent sedan 2017, samtidigt som antalet anställda i utredningsgrupperna för grova brott vuxit med över 30 procent mellan 2018 och 2023, rapporterar Dagens Juridik.
Trots dessa resursförstärkningar ligger andelen uppklarade grova brott stilla på 19 procent under hela perioden.
Kristin Franke Björkman, utredare på Brå, påpekar att den begränsade förbättringen kan bero på att antalet grova brott både har ökat och blivit allt mer komplexa att utreda.
– Personaltillväxten har skett för sent i förhållande till brottsutvecklingen och det har blivit svårare att hitta personal med rätt kompetens, säger hon i ett pressmeddelande.
Situationen är enligt Brå särskilt allvarlig i polisregion Stockholm, där personalökningen varit lägre än i andra regioner. Detta har inneburit att utredningarna blivit lidande, särskilt vad gäller mängdbrott som inte prioriteras i lika hög grad.

Grova brott slukar polisens resurser
Trots att uppklarningen av brott kopplade till organiserad brottslighet, som till exempel sprängningar och skjutningar, har ökat något – från 27 till 30 procent – har denna ökning skett på bekostnad av andra typer av brott.
– För att hantera de allra grövsta brotten har lösningen ofta varit att låna in personal från andra delar av myndigheten, men de här tillfälliga förflyttningarna skapar snarare ett ”hål” som flyttas runt i organisationen, säger Lina Fjelkegård, utredare på Brå.
Ett annat resultat från Brås utvärdering är att det blivit vanligare att grova brott utreds av lokalpolisområden istället för av specialiserade utredningsgrupper – något som påverkar lokalpolisområdenas kapacitet att hantera mängdbrott negativt, och då särskilt i områden där grova brott i högre grad förekommer.
Vidare visar statistiken att utredningar av brott i nära relation, våldtäkt och brott mot barn inte heller visat någon större förbättring, trots att antalet anställda som utreder dessa brott har ökat med 70 procent.
Uppklaringen för dessa brott har endast stigit marginellt – från 12 till 14 procent. Franke Björkman konstaterar: – Här finns potential att öka uppklaringen, men inte genom ytterligare personaltillväxt.