Sverige krävs på pengar och ursäkt för ”slaveriet”

publicerad 20 augusti 2020
Gustavia, Sveriges gamla koloni.

Varene Shepherd från de karibiska staternas så kallade gottgörelsekommission menar att även Sverige nu måste ”be om ursäkt för sin roll i slaveriet” och dessutom måste ”kompensera slavättlingar ekonomiskt”. Detta trots att hon samtidigt erkänner att den svenska kopplingen till slavhandeln är ytterst marginell.

Den våldsbejakande svart makt-rörelsen Black Lives Matters hatretorik har spridit sig även till de karibiska öarna. Nu målas även Sverige upp som ett land som ”burit stor skuld för slaveriet” och som därför både måste ”be om ursäkt” samt kompensera befolkningen ekonomiskt för händelser som ägde rum för hundratals år sedan.

– Sverige och det svenska kungahuset profiterade på slaveriet. Vi kräver en ursäkt från den svenska regeringen och kungafamiljen till folken i Karibien, vi kräver ursäkt och kompensation, säger Verene Shepherd i de karibiska staternas så kallade gottgörelsekommission.
Det är framför allt den svenske kungen som man vill ska be om ursäkt för Sveriges roll i slavhandeln och man pekar på att Sverige måste känna ”skam och skuld för sin historia”.

Shepherd medger…


 


Liknande artiklar: