Svenskarna tappar förtroende för myndigheter

publicerad 26 januari 2021
- av Sofie Persson
Dubbelmoral från regeringens sida har bidragit till tappet i förtroende, menar Jenny Madestam på Södertörns Högskola.

Svenska folkets förtroende för hur myndigheter och regering hanterar den så kallade pandemin sjunker kraftigt enligt en ny mätning.

Svenskarna har tappat i förtroende för regeringen och myndigheter, visar en ny mätning gjord av Novus. Det rapporterar SVT.

I mätningen, som gjordes mellan 11 och 18 januari, säger sig endast 28 procent ha ett ganska eller mycket stort förtroende till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Hälften av de svarande i mätningen säger sig ha ganska eller mycket stort förtroende för Folkhälsomyndigheten. Det innebär ett tapp på elva procentenheter sedan december förra året.

I mitten av december hamnade flera ministrar och myndighetspersoner i blåsväder efter att de brutit mot rådande restriktioner för att minska smittan av covid-19. Både Morgan Johansson (S) och Stefan Löfven (S) fick hård kritik för sina personliga shoppingrundor. I början av året avgick MSB:s generaldirektör Dan Eliasson efter sin hårt kritiserade resa till Kanarieöarna.

Blir det någon typ av skandal för en regering eller myndighet brukar det smitta av sig på opinionen, det ser vi tydligt nu. Det är sådana saker vi vet påverkar förtroendet negativt, vi ogillar i regel den typen av dubbelmoral, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, till SVT.

På bara en månad har också förtroendet för regeringen sjunkit från 45 procent till 30 procent och Jenny Madestam säger till SVT att det kan få konsekvenser för valrörelsen.

Svenska folket är uppenbarligen väldigt besvikna både på regeringen och de här två myndigheterna. Det är möjligt att komma tillbaka efter förtroendetapp och inte minst skandaler, det har vi sett flera exempel på tidigare. Men våren 2022 kommer coronakommissionen med sin slutrapport, och den kommer sannolikt få konsekvenser för valrörelsen.

Mätningens resultat

Andel personer som anger att de har mycket eller ganska stort förtroende på en 5-gradig skala.

Andel personer som gav samma svar 8 december anges inom parantes.

Folkhälsomyndigheten: 50% (61%)

Regeringen: 30% (45%)

MSB: 28% (50%)

Sjukvården: 83% (82%)

Media

SVT: 55% (59%)

Sveriges Radio: 50% (55%)

Morgontidningarna: 34% (39%)

Kvällstidningarna: 10% (15%)


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!