Mycket tyder på att svenska fredsbevarande trupper kan komma att skickas till Ukraina efter krigets slut.
– Vår regering utesluter ingenting, säger utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M).
Storbritanniens premiärminister, Keir Starmer, har meddela att landet är redo att skicka så kallade fredsbevarande trupper till Ukraina om ett fredsavtal sluts. Detta har väckt frågor om även andra europeiska länder, inklusive Sverige, kan följa samma spår.
I statsradions P1 Morgon svarade Sveriges utrikesminister, Maria Malmer Stenergard (M), att det inte är otänkbart att även Sverige deltar i en sådan insats.
– Vi är ju inte där än. Först och främst måste man förhandla fram en rättvis och hållbar fred som respekterar internationell rätt och som respekterar Ukraina och som säkerställer framför allt att Ryssland inte kan dra sig tillbaka och bygga nya styrkor och anfalla Ukraina eller ett annat land om några år, förklarade hon.
– När vi har det på plats då måste vi säkerställa att den freden kan hållas och då utesluter vår regering ingenting, fortsatte ministern.
Liknande besked från försvarsministern
Enligt Associated Press har flera europeiska länder, under ledning av Storbritannien och Frankrike, sedan förra året diskuterat en gemensam strategi för att etablera en fredsbevarande styrka i Ukraina. Planen skulle aktiveras vid ett eventuellt fredsavtal, med uttalat syfte att övervaka säkerheten och förhindra ny eskalering i regionen.
Frågan om svenskt deltagande har debatterats även tidigare och försvarsminister Pål Jonson (M) deklarerade exempelvis i december att han ”inte utesluter möjligheten” att Sverige skickar soldater till landet efter krigets slut.
Han betonade dock samtidigt att det i dagsläget inte fanns något konkret förslag om en sådan insats eller hur den skulle se ut i praktiken.