Adel Shalabi, tidigare verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala, har av Svea hovrätt dömts till 4,5 års fängelse för korruptionsbrott.
Shalabi har i sin yrkesroll tagit emot närmare fem miljoner i mutor från olika företag kopplade till tidigare kollegor och läkemedels- och medicinteknikindustrin.
Det var i slutet av 2023 som sju personer åtalades vid Attunda tingsrätt för bland annat mutbrott – däribland överläkaren Adel Shalabi. Det framkom att han tagit emot sammanlagt 4,6 miljoner kronor från fem olika företag – varav två ägdes av hans tidigare kollegor – de övriga verksamma inom läkemedels och medicinteknikindustrin.
Det uppdagades att hundratusentals kronor satts in på sjukhuschefens privata konto i samband med att Akademiska sjukhuset köpt in röntgenutrustning – och när polisen började utreda Shalabis förehavanden hittade man ytterligare ett stort antal misstänkta transaktioner.
I tingsrätten dömdes han till fyra års fängelse för flera fall av grovt tagande av muta – och ytterligare sex personer dömdes till kortare straff för att ha mutat läkaren.
”Missbrukat sin förtroendeställning”
Nu skärper hovrätten straffet till 4,5 års fängelse och man konstaterar att Shalabi ska dömas för flera grov mutbrott, grova trolöshetsbrott, grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Man konstaterar också att korruptionen varit systematisk och att överläkaren varit den drivande parten.
– Hovrätten har vid straffmätningen beaktat att verksamhetschefen har missbrukat sin förtroendeställning och varit drivande i brottsligheten. Något som också har haft betydelse i det sammanhanget är att brottsligheten har präglats av att vara systematisk samt riktad mot allmän och skattefinansierad verksamhet, förklarar hovrättsrådet Johan Klefbäck.
Man skärper också straffet för ägaren till ett läkemedelsföretag som sålt medicin till sjukhuset – denne döms till ett år och två månaders fängelse istället för villkorlig dom och böter.
Ytterligare en person döms till ett kortare fängelsestraff för grovt givande av muta och tre av de andra inblandade i korruptionshärvan kommer undan med villkorlig dom och böter. Två av de dömda är före detta chefer på storföretagen Canon Medicals systems och Siemens Healthcare.