Riksdagen utlyser ny vapenamnesti

Under perioden mars-maj 2013 kommer Sverige att utlysa en ny vapenamnesti. Det innebär att alla som innehar ett illegalt vapen får lämna in det till Polisen utan följder. Det har riksdagen beslutat.

publicerad 12 februari 2013

– Från polisiärt håll ser vi väldigt positivt på att det genomförs en ny tillfällig vapenamnesti. Jämfört med de vapen som det utfärdats licens för, finns det en betydligt högre risk att  de illegala vapnen missbrukas eller kommer i orätta händer. Det här är vapen som ofta förvaras bristfälligt, undanstoppade eller gömda på exempelvis vindar och i uthus, säger Peter Thorsell, kommissarie på Rikspolisstyrelsens rättsavdelning.

Amnestin innebär att den som innehar skjutvapen eller ammunition utan att ha rätt till det inte ska dömas till ansvar för innehavet om han eller hon lämnar in egendomen till polisen under perioden mars-maj 2013.

En förutsättning för straffrihet är att vapnet eller ammunitionen lämnas in frivilligt. Den som lämnar in egendomen har rätt att vara anonym och polisen får inte göra några efterforskningar i fråga om innehavet. Skjutvapen och ammunition som har lämnats in tillfaller som huvudregel staten och förstörs.

Syftet med amnestin är att minska antalet illegala vapen i samhället.

– Ju färre vapen som finns i samhället, desto lägre blir den sammantagna risken för missbruk. Att reducera illegala vapeninnehav är en mycket betydelsefull åtgärd för att motverka våld med skjutvapen, säger Peter Thorsell.

 

Källa: Rikspolisstyrelsen


Fakta vapenamnesti

Det har genomförts två tidsbegränsade vapenamnestier i Sverige tidigare, en 1993 (juli-september) och en 2007 (mars-maj).
Totalt lämnades nästan 30 000 vapen och 29 ton ammunition in.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.