Regeringen vill satsa på frivillig återvandring: “Viktig fråga för Sverige”

Migrationskrisen i Europa

publicerad 11 september 2024
- av Sofie Persson
Johan Forssell (M) är ny migrationsminister sedan i tisdags.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

12690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt den nye migrationsministern Johan Forssell (M) är återvandringsprogram “en viktig fråga för Sverige” och något man nu kommer att prioritera.

Regeringen arbetar för närvarande med ett förslag gällande hur fler migranter ska kunna lämna landet, men man vill inte ge några närmare detaljer just nu.

I oktober förra året tillsatte regeringen en utredning gällande återvandring från Sverige, där man ville se över möjligheterna att fler invandrare skulle kunna få ekonomiskt stöd för att återvända till sina hemländer. I utredningen, som lämnades in i augusti, föreslogs bland annat att invandrare som blivit svenska medborgare ska kunna ansöka om bidrag för återvandring, och att även att de som invandrat som anhöriga ska kunna ansöka om stödet.

Dock medgav utredaren, Joakim Ruist, att det skulle bli svårt att hitta metoder för att kraftigt stimulera frivillig återvandring och att kraftigt höjda bidrag istället skulle kunna få motsatt effekt där viljan att interageras riskerar att påverkas negativt.

Johan Forssell blev utsedd till ny migrationsminister under tisdagen och var tidigare bistånds- och utrikeshandelsminister. Han fick ta över rollen efter Maria Malmer Stenergard (M), som är ny utrikesminister, efter att Tobias Billström hoppat av.

Forssell menar att den viktigaste frågan handlar om att hålla den asylrelaterade invandringen på en betydligt lägre nivå än idag, däremot kan han i nuläget inte säga exakt hur många migranter som kommer att få komma till Sverige framöver.

Det går inte att säga en specifik siffra. Det viktiga är nu att vi inte ska återvända till den tidigare politiken som ju försatte Sverige i en väldigt svår situation. Väldigt många människor drabbades av det, säger han till Schibstedtidningen Aftonbladet.

SD blickar mot Danmark

I dagsläget arbetar regeringen med ett nytt förslag gällande återvandring och Forssell pekar på att det är “en viktig fråga för Sverige“, men att man inte kan gå in på några detaljer kring förslaget just nu. Däremot betonar han vikten av att det finns möjligheter för återvandring för de som inte vill vara kvar i Sverige.

Människor som har kommit till Sverige kanske inte upplever att livet blev som man hade tänkt sig, att man längtar tillbaka till sitt hemland men saknar ekonomi eller andra saker för att göra det, säger han.

Trots att utredningen om återvandring inte rekommenderar att höja bidragen vill ändå Sverigedemokraterna att man går i linje med Danmark, där återvandringsbidragen kan komma upp i summor så höga som 350 000 kronor per person. I Sverige ligger nivån på bidrag för återvandring i nuläget på upp till 10 000 kronor per person.

– Vi ser väl att vi ska göra en rejäl höjning av det här och det är också någonting som stadgas i Tidöavtalet att det här beloppet ska höjas. Vi tror att den danska nivån skulle nog vara lämplig summa, säger Ludvig Aspling som är migrationspolitisk talesman för SD, till skattefinansierade SVT.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!