Anders Björkman, professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet, menar att det omfattande användandet av PCR-tester som kostat skattebetalarna 22 miljarder kronor ”i hög grad” har varit helt meningslöst.
Professorn konstaterar att de kritiserade testerna i regel fungerar mycket dåligt för få en bild av smittspridningen i samhället bland annat eftersom svaren från dessa i regel dröjer ett antal dagar.
Nyligen har dock Folkhälsomyndigheten ändrat sina råd angående PCR-testerna och numera är rådet att man ska prioritera testerna enbart för vissa grupper samtidigt som den som testat positivt via ett antigentest (snabbtest) inte längre även måste ta ett PCR-test.
– Jättebra. Det här hade jag gärna infört för flera månader sedan, kommenterar Björkman i Bonnierägda Dagens Nyheter.
Björkmans uttalande följer på bland annat överläkaren Johan Styruds kritik mot att de långa väntetiderna på provsvaren gör testerna i princip meningslösa.
– Alla som är förkylda är i princip positiva, och har man då väntetider på upp till en vecka innan man får svar på testning så blir det meningslöst, säger Styrud.
Varje test kostar dessutom 1100 kronor att genomföra och bara under första veckan i januari 2022 genomfördes närmare 430 000 tester av denna typ i Sverige – sammanlagt har alltså de hårt kritiserade testerna kostat 22 miljarder kronor.
– Om det inte tog så lång tid att få svar kanske det skulle vara värt att fortsätta testa i den här graden, men då måste man få svar fort och enkelt. Det får man inte just nu, menar Styrud vidare.
PCR-testets skapare: ”Säger inget om huruvida du är sjuk”
Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur framstående experter menar att PCR-testerna överhuvudtaget inte bör användas för att diagnosticera något sjukdomstillstånd. Även testmetodens skapare Kary Mullis var själv av denna uppfattning, något som fallit i skymundan under coronakrisen mot bakgrund av att Mullis avled 2019.
– Med PCR, om du gör det bra, kan du hitta nästan vad som helst i vem som helst. Det får dig att tro på den buddhistiska uppfattningen att allt innehåller allting annat. Om du kan förstora en enda molekyl till något mätbart, vilket PCR kan göra, så är det väldigt få molekyler du inte har åtminstone en enda av i kroppen, sade Mullis i en kommentar under sin levnadstid för att påpeka att metoden var olämplig för att diagnosticera exempelvis HIV.
– Det är bara en process som används för att göra väldigt mycket av något utifrån någonting. Det säger inget om huruvida du är sjuk eller om det du bär på verkligen är skadligt eller inte, förklarade Mullis i samma uttalande.