Folkhälsomyndigheten uppmanar nu svenskar över 65 år och de som ingår i ”riskgrupper” att låta sig injiceras med det som lanseras som ett ”uppdaterat vaccin” mot covid-19. De nya virusvarianterna ska vara särskilt farliga under den årligen återkommande influensasäsongen menar man.
”Många i Sverige har genom tidigare covid-19-infektion och vaccination ett gott skydd mot allvarlig sjukdom. Men personer i riskgrupp och de som är 65 år eller äldre löper större risk att bli allvarligt sjuka. Därför rekommenderas personer i dessa grupper att ta en dos av det uppdaterade vaccinet mot covid-19, när årets vaccinationsinsats startar i höst”, skriver FHM i ett pressmeddelande.
Man ”följer kontinuerligt kunskapsläget” om viruset, menar myndigheten och berättar att ”nya uppdaterade vaccin” ska levereras till Sverige som man menar ska matcha de virusvarianter ”som för närvarande cirkulerar i landet”.
”Alla vaccin mot covid-19 ger ett gott skydd mot att drabbas av akut allvarlig sjukdom och död till följd av sjukdomen”, försäkrar man vidare – samtidigt som man medger att skyddet mot smitta är ”begränsat”.
Smittspridningen ska vara värst under vintersäsongen – alltså samtidigt som den årliga influensasäsongen pågår. Därför ska pensionärer och personer i riskgrupp erbjudas att ta både covidvaccin och influensavaccin, samtidigt.
– Genom att vaccinera sig i nära anslutning till säsongen får man ett bättre skydd som varar under hela perioden när smittspridningen väntas vara som högst. Om man tar sin dos i samband med regionernas gemensamma vaccinationsinsats mot influensa och covid -19, räknar vi också med att man får det uppdaterade vaccinet mot covid-19 som matchar de virusvarianter som cirkulerar nu, säger avdelningschef Johan Kaarme.
Fakta: Covid i Sverige
Statistik från Statistiska Centralbyrån har visat tydligt att föreställningen om kraftigt ökad dödlighet under "covidåret" 2020" framförallt är en skapelse av media.
2020 avled drygt 97 000 svenskar och även om dödstalen var relativt sett höga var de på samma nivå som 1993 – trots att Sverige då hade cirka 1,5 miljoner färre invånare och några ”pandemilagar” eller begränsningar av människors fri- och rättigheter inte var aktuella.