Nu har Lex Maja trätt i kraft – förstärker djurskyddet

publicerad 5 april 2019
- av Sofie Persson

Den 1 april trädde den nya lagen Lex Maja i kraft. Den möjliggör för vårdpersonal att anmäla om de misstänker vanvård av djur.

Maja var en katt vars ägare inte mådde bra och fick åka till ett sjukhem. Maja lämnades ensam i elva dagar och fick ingen hjälp, trots att vårdpersonal visste att hon var ensam kvar i lägenheten. Detta på grund av att vårdpersonal vid hemtjänsten då skulle riskera att bryta mot sekretessbestämmelser.

Även fast frivilliga krafter erbjöd sig att hämta katten vägrade hemtjänsten att tillåta detta. Det var först efter att Södertälje Katthem fått information om Maja och kontaktade polis som de fick tillgång till lägenheten. Men då var det för sent.

Åtal väcktes för djurplågeri samt tjänstefel, men utredningen lades ner. Anledningen var att man inte kunde peka ut en enskild person och att en hel kommun inte kunde åtalas. Men efter händelsen har Djurens rätt och Svenska Kattskyddsförbundet (Svekatt) föreslagit en lagändring i djurskyddslagen. Den röstades igenom 8 maj 2017 och trädde i kraft nu den 1 april 2019.

Den nya lagen innebär att vårdpersonal får lämna uppgifter om vanvård, utan att det bryter mot sekretessbestämmelser. Lagen omfattar dock främst djur som är vanvårdade eller sjuka, inte övergivna.

Dock tolkar många länsstyrelser detta som att det även ska gälla övergivna djur. I regeringens proposition till lagförslaget skriver de:

Om djuret inte har tillgång till foder och vatten kan redan någon eller några dagar utan tillsyn vara tillräckligt för att djuret ska fara illa. Dessa situationer kan enligt regeringens bedömning anses omfattas av uttrycket tydlig vanvård”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.