Regeringen låter meddela att Sverige ”för första gången på över 50 år” ser en nettoutvandring och stoltserar med att antalet beviljade uppehållstillstånd fortsätter att minska.
”Enligt Migrationsverkets prognos ser Sverige ut att få det lägsta antalet asylsökanden sedan 1997”, skriver man i ett pressmeddelande och betonar att även om antalet asylansökningar i EU är på en fortsatt hög nivå sticker Sverige ut och tar istället emot allt färre ansökningar.
”Till och med vecka 30 i år har totalt 5 600 asylansökningar registrerats. Det är en minskning med 27 procent jämfört med motsvarande tidsperiod förra året”, noterar man.
– Regeringens arbete ger resultat. Antalet asylansökningar går mot en historiskt låg nivå, de asylrelaterade uppehållstillstånden fortsätter att minska och för första gången på 50 år har Sverige nettoutvandring. Denna utveckling mot en hållbar invandring är nödvändig för att vi ska kunna stärka integrationen och minska utanförskapet, menar migrationsminister Maria Malmer Stenergard.
Somalier och irakier
Regeringen nämner bland annat att utvandringen bland personer födda i bland annat Irak, Somalia och Syrien ökat kraftigt och att ”2023 var nettoinvandringssiffrorna för personer födda i dessa länder negativa”.
”Enligt preliminär statistik från SCB har Sverige till och med maj i år en negativ nettoinvandring. Regeringens satsningar för en förbättrad folkbokföring antas bidra till detta utfall”, hävdar man vidare.
Även om regeringen uppenbarligen gärna vill ta åt sig äran för att Sverige inte är lika attraktivt bland migranter som tidigare, så pekar kritiker på att en svag svensk ekonomi och skenande levnadskostnader också kan vara skäl till att man istället väljer att bosätta sig i andra europeiska länder.