Nedsläckt gatubelysning får kritik av polisen

Energikrisen

publicerad 4 november 2022
- av Sofie Persson
Knut Slettengren (M) står bakom beslutet att släcka 5000 lampor i Laholm.

I ett försök att spara el och sänka elkostnader minskas nu gatubelysningen på flera håll i söder.

I Laholm släcker man så många som 5000 av 8000 lampor – ett beslut som får stor kritik från boende, men också från polisen som menar att det ökar otryggheten och risken för brott samt olyckor.

Den största risken är fara för liv och hälsa, säger polisen Kristian Nilsson.

Flera kommuner i elområde 4 drar ner på gatubelysningen inför årets mörkaste tid. I Höganäs släcks en tredjedel av lamporna och i Halmstad tänds gatlamporna 30 minuter senare på kvällen och släcks 30 minuter tidigare på morgonen.

I Laholm går man ännu ett steg längre och släcker två tredjedelar av gatubelysningen, rapporterar skattefinansierande SVT. Det innebär att man släcker runt 5 000 av totalt 8 000 belysningspunkter. Det ska kunna spara mellan 15 000-25 000 kronor om dygnet.

Detta har dock väckt starka reaktioner bland boende i staden. Bland annat menar kommunpolisen Kristian Nilsson att släckningarna kan påverka såväl trafiksäkerhet som brottslighet och otrygghet i kommunen.

De år som jag har jobbat med trygghet och brottsförebyggande arbete har belysning varit en jättecentral del – och här väljer man att åsidosätta det. Den största risken är fara för liv och hälsa, säger Nilsson.

Även hemtjänsten är orolig för en ökad osäkerhet och föräldrar vill inte låta sina barn gå ut när mörkret fallit på grund av risken för olyckor.

Är det sämre sikt vid övergångsställen kan barnen vara svårare att se och då kan det hända olyckor, säger föräldern Tobias Ivarsson.

Knut Slettengren (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, försvarar beslutet och menar att man har beaktat att saker kan inträffa men däremot inte gjort någon konsekvensanalys. Han konstaterar att det är värt att ta risken att brottsligheten ökar och hantera eventuella olyckor vid tillfället.

Blir det en olycka så får vi hantera den när den inträffar, säger han.

I Göteborg har man istället valt att dimra gatubelysningen och menar att det faktiskt spar mer el samt är bättre för armaturen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!