Idag förväntas en stor majoritet av riksdagens ledamöter rösta ja till det hårt kritiserade DCA-avtalet som bland annat ger den amerikanska armén tillgång till svenska militärbaser och svenskt territorium.
Miljöpartiet kräver dock att omröstningen flyttas fram och pekar på att det fortfarande råder stora oklarheter kring huruvida amerikanska kärnvapen kommer att placeras på svensk mark.
– Avtalet har signerats av regeringen utan en bred offentlig diskussion och det finns oklarheter, säger språkröret Amanda Lind, till statliga SVT.
Även Vänsterpartiet vänder sig emot avtalet och pekat just på att det saknar skrivningar om hur kärnvapen ska hanteras, man vill därför att omröstningen ska flyttas fram ett år – ett krav som även MP nu alltså ställer sig bakom.
– Den avgörande frågan för oss är att kärnvapen på svensk mark inte hanteras i det här avtalet eller med en lagstiftning eller policy som tydliggör att det inte ska finnas kärnvapen i Sverige varken i fredstid eller krigstid, fortsätter Lind.
”Sverige är en rättsstat”
Vänsterpartiet är också mycket kritiska till att amerikansk militär inte ska lyda under svenska lagar, och menar att DCA-avtalet är kryptiskt även i denna fråga.
– Sverige är en rättsstat och då ska också amerikanska soldater kunna omfattas av svensk lagstiftning, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson.
– Nu har vi en regel för amerikanska soldater, en regel för finska soldater och en annan för alla andra Nato-soldater, fortsätter han.
Att Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill skjuta upp omröstningen räcker dock inte – de behöver stöd från ytterligare minst 20 riksdagsledamöter från andra partier, för att kravet ska bli verklighet, och det bedöms som mycket osannolikt att så många ledamöter skulle avvika från partilinjen.