Malmökonstnär fängslas för ”hatisk” konst

publicerad 18 september 2023
- av Jan Sundstedt
Malmö tingsrätt hade svårt att förstå Parks resonemang om sin konst.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Malmö tingsrätt anser att Dan Parks konstverk inte kan omfattas av den grundlagsskyddade yttrandefriheten och dömer honom till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp.

– Jag anser inte att jag begått något brott, säger konstnären till Nya Dagbladet.

Brottsligheten som Park enligt rätten gjort sig skyldig till består i att han publicerat inlägg med fotografier på sociala medier – bland annat hakkors målade vid ingångarna till två kyrkor, ett foto med ett klistermärke med texten ”Heil Pride” och regnbågsbakgrund på samt ett fotografi på ett klistermärke med ett hakkors gjort av covid-vaccinsprutor, Adolf Hitler och en karikatyr av en jude.

Park menar att tingsrätten inte förstår satir eller symbolik och förnekar att han gjort sig skyldig till något brott.

– Under rättegången var de inte alls intresserade av att ta upp själva innehållet i bilderna, att jag skulle förklara vad det var och att det inte alls är hets mot folkgrupp. Det var bara en massa babbel om att det är publicerat där där och där… De tog för givet på förhand att det var hets mot folkgrupp, säger han till Nya Dagbladet.

– Åklagaren yrkade på nio månader, i normalfall skulle det vara sex månader, men eftersom jag är en ”återfallsförbrytare” ville han ha nio månader, berättar han vidare.

Malmökonstnären berättar också att polisen lagt ner stora resurser på att ”ta fast” honom, att han snart ska upp i domstol på nytt för sin konst samt att polisen bland annat tagit fingeravtryck och DNA-prover på honom – ett resurskrävande agerande som han finner en smula märkligt. Han är osäker på vem som ligger bakom anmälningarna men säger att han på kort tid varit på förhör ”för en massa grejer” – men att åklagaren till slut valde att gå vidare med ett fåtal punkter.

– Jag vet inte, men jag tror det är Juridikfronten De är verkligen rättshaverister och anmäler allt som jag lägger ut, säger han.

Juridikfronten är en vänsterliberal aktivistgrupp som systematiskt polisanmäler ”personer som i Sverige företräder, eller på annat sätt innehar en tongivande eller betydelsefull ställning i, nationalistiska eller därmed jämförliga organisationer och rörelser”.

Tingsrätten menar att det är fastställt att Park skapat och spridit inläggen, att de är att klassa som hets mot folkgrupp och att spridningen inte omfattas av yttrandefriheten. Man ignorerar helt konstnärens egen förklaring till konstverken eftersom denna uppfattas som ”svårförståelig”.

– Jag kommer att överklaga såklart, tillägger Dan Park.

Dan Park betraktas av många som Sveriges kanske mest kontroversielle levande konstnär och har även tidigare straffats för sin konst – senast 2018 då han också dömdes till fyra månaders fängelse för bland annat just hets mot folkgrupp.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!