På flera av landets särskilda ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis) är bristerna så omfattande att de utgör en direkt fara för ungdomarnas säkerhet och hälsa. Det framkommer i en ny granskning från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som beskriver problemen som återkommande och långvariga.
Barn och unga som vårdas på Sis-hem har i flera fall utsatts för våld och misstänkta övergrepp, enligt Ivos rapport. Totalt har 17 av de 21 institutionerna granskats och bedömts ha allvarliga brister i verksamheten.
Vid fyra av ungdomshemmen är situationen så allvarlig att Ivo anser att det finns en påtaglig risk för våld eller för barns liv och hälsa. I dessa fall har myndigheten beslutat att kräva omedelbara åtgärder eller att verksamheten tillfälligt ska förbjudas.
Enligt rapporten är bristande bemanning nattetid en av flera bakomliggande orsaker till det allvarliga läget.
– Det här tyder på att det Sis har gjort för att komma tillrätta med problemen inte är tillräckligt, säger Pia Karlsson, enhetschef på Ivo till Bonniertidningen Dagens Nyheter.
”Har det yttersta ansvaret”
Att missförhållandena fortsätter på flera håll ses i rapporten som ett tecken på att Sis trots påtryckningar inte har lyckats genomföra ett fungerande systematiskt förbättringsarbete.
– Ivo gör vad Ivo kan, utifrån uppdraget. Sen har vi Sis som driver de här verksamheterna och det är de som har det yttersta ansvaret, och det totala ansvaret, skulle jag säga, för alla ungdomshem, fortsätter Pia Karlsson.
Redan i maj publicerade Barnrättsbyrån en rapport som visade att våld från personal mot barn ökar på Sis-hem. Framförallt drabbas unga flickor, trots att problemet tidigare har uppmärksammats flera gånger.
Under 2024 fanns det totalt 21 särskilda ungdomshem i Sis regi, med en samlad kapacitet på över 700 platser.
Trots vittnesmål om våld och övergrepp vill ansvariga för Sis inte kommentera missförhållandena och hänvisar till att man först vill gå igenom Ivo:s rapport i sin helhet.
Ett SiS-hem, eller särskilt ungdomshem, är en statlig institution som drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS) och erbjuder tvångsvård för ungdomar med allvarliga psykosociala problem, exempelvis kriminalitet eller missbruk.
Vården sker enligt lagen om vård av unga (LVU) eller lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård (LSU) för dem som dömts för grova brott. SiS-hemmen är låsbara och har särskilda befogenheter, till exempel att begränsa besök och användning av mobiltelefon och internet.
Syftet uppges vara att ge ungdomarna struktur, behandling och utbildning för att möjliggöra en återgång till ett fungerande liv utan kriminalitet eller missbruk, och placering sker efter beslut av socialtjänsten och förvaltningsrätten.