En ny undersökning från Riksförbundet M Sverige visar att en majoritet av bilisterna, och särskilt kvinnor, upplever otrygghet vid rastplatser kvällstid. Den utbredda otryggheten riskerar att bidra till fler olyckor orsakade av trötthet då förare undviker att ta nödvändiga pauser.
Riksförbundet M Sverige rapporterar en ökande mängd samtal från medlemmar som uttrycker oro för säkerheten vid rastplatser och parkeringsområden.
Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige.
– Vi får allt fler samtal från medlemmar om otrygghet vid parkeringar och rastplatser. Det handlar både om att man observerar kriminell verksamhet på dessa platser, men också om att miljöerna upplevs som otrygga när de är dåligt skötta.
– Den stora mängden lastbilar på rastplatserna gör att man inte känner sig välkommen som privatbilist, säger hon.

Undviker rastplatser
Undersökningen visar att 61,6 procent av bilisterna känner sig otrygga med att stanna på rastplatser kvällstid. Kvinnor upplever en betydligt högre nivå av otrygghet, där hela 77,4 procent uttrycker obehag jämfört med 48,8 procent av männen.
– Undersökningen visar på stora skillnader i upplevd trygghet mellan kvinnor och män. Kvinnors markant högre upplevda känsla av otrygghet blir därmed inte enbart en trafiksäkerhetsfråga, utan även en fråga om jämställdhet. Trafiken och möjligheten till rast och vila måste rimligen erbjuda alla samma förutsättningar och möjligheter, menar Heléne Lilja.
Samma undersökning visar att 59,4 procent av de svarande känner otrygghet inför att stanna och hjälpa en annan bilist i nöd, en känsla som är ännu mer påtaglig bland kvinnor där närmare 80 procent upplever detsamma.
När det gäller besök på bensinstationers toaletter uttrycker nästan en fjärdedel av bilisterna en känsla av otrygghet.
– Otryggheten är ett problem i sig, men den får också indirekta effekter. Otryggheten kan innebära att förare inte tar raster när de egentligen borde göra det. Trötthet ökar risken för misstag och olyckor och därför är möjligheten att ta pauser under långa bilresor livsviktig.
Singelolyckor sticker ut
Under 2023 miste 229 personer livet i trafikolyckor, där 27 procent förolyckades i singelolyckor med motorfordon, den vanligaste typen av dödsolyckor. Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) bedömer att trötthet är en bidragande faktor i omkring 10 till 40 procent av alla trafikolyckor.
Otryggheten är också påtaglig när det gäller att parkera bilen i stadskärnor under kvällstid. Undersökningen visar att 58,7 procent av bilisterna upplever ganska eller mycket otrygghet vid parkering i en främmande stadskärna kvällstid.
Skillnaden mellan könen är även här tydlig, då 66,9 procent av kvinnorna känner sig otrygga jämfört med 52,4 procent av männen.