Jämställdhetsministern: “Slöja på små barn borde anmälas till socialtjänsten”

Islamiseringen i Europa

publicerad 7 september 2024
- av Jan Sundstedt
Paulina Brandberg i samband med en tidigare presskonferens.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

12690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg anser att det är fullständigt oacceptabelt att ikläda små barn slöjor och andra religiösa plagg – och att detta är någonting som borde orosanmälas till socialtjänsten.

I en intervju under lördagen med skattefinansierade SR Ekot som Brandberg, som även är biträdande arbetsmarknadsminister, upprepade sitt tidigare budskap att kampen mot så kallat religiöst hedersförtryck är någonting som hon prioriterar mycket högt och att hon också vill göra det förbjudet att påtvinga barn religiös klädsel – exempelvis slöja.

Hon betonar att nuvarande lagstiftning måste utredas noggrant och att det religiösa tvånget inte alltid är helt uppenbart och tydligt utan kan ta sig mer subtila uttryck – och att det också kan vara mycket svårt att bevisa i rätten att en förälder tvingat på sina barn religiösa kläder.

– Min personliga syn är ju att varje gång ett litet barn bär slöja, framför allt när det handlar om riktigt små barn och framförallt när det dessutom är föräldrar som kombinerar det med att sätta press på personalen om att barnet inte får leka med pojkar på rasten, varje gång det sker så tycker jag det borde vara skäl för orosanmälan hos socialtjänsten, så att socialtjänsten verkligen kan gripa in, förklarar hon.

– Redan med dagens lagstiftning hade jag önskat att vi hade ingripit mer, fortsätter ministern.

Liberalerna är splittrade i frågan, där delar av partiet vill införa slöjförbud i förskola och skola medan andra företrädare är emot ett sådant förbud. Under partiets senaste landsmöte röstades förslaget också ner.

L-förslaget om ett ”slöjförbud” har också kritiserats eftersom brotten olaga tvång och hedersförtryck redan finns i svensk lagstiftning – lagar som kritiker dock beskriver som tandlösa och otillräckliga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!