MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 17 januari 2025

fredag 17 januari 2025

Hedersrelaterat våld och relationsvåld bland unga ökar

publicerad 23 januari 2024
– av Sofie Persson
Jämställdhetsmyndigheten är oroade över hur vanligt det är med relationsvåld bland unga.

Var tredje 15-åring i Sverige har upplevt någon form av våld i relationer, visar en ny rapport från Stiftelsen Allmänna Barnhuset och Jämställdhetsmyndigheten. Studien ger också insikter i hedersrelaterat våld och förtyck, där flickor med oskuldskrav var den mest utsatta gruppen för våld från vuxna.

I studien ”Våld mot barn”, som genomfördes 2022, deltog 5820 elever i årskurs nio som fick svara på en webbenkät.

Bland dessa elever uppgav 2711 att de haft en parrelation eller dejtat någon tidigare, varpå dessa ungdomar fick svara på ytterligare frågor kring våld i relationer. Där kunde man se att 31 procent av ungdomarna varit utsatta för någon form av våld i relation eller dejting. Den vanligast formen var digitalt psykiskt våld, följt av psykiskt våld. Vidare hade var tionde ungdom blivit utsatt för sexuellt våld och åtta procent för fysiskt våld. Flickor var generellt mer utsatta än pojkar.

Vi är givetvis bekymrade över siffrorna, vi hoppades att våldet inte skulle vara så utbrett även i ungas relationer. Vi vet sedan våra tidigare kartläggningar att siffrorna är höga när vuxna utövar våld, men det här är första gången som vi fördjupar oss i hur det ser ut inom ungdomars parrelationer, säger Cecilia Sjölander, generalsekreterare för Stiftelsen Allmänna Barnhuset i ett pressmeddelande.

Våld i relationer var också vanligare bland de som har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, lever med föräldrar som har missbruksproblem, psykisk sjukdom eller blivit utsatta för våld av sina föräldrar. Vidare var det något vanligare att bli utsatt för våld i relationer för ungdomar som är födda i Norden, jämfört med utrikesfödda.

Hedersrelaterat våld

En betydande del av ungdomarna upplever hedersförtryck. Omkring 19 procent av deltagarna har så kallat oskuldskrav på sig hemifrån, där man förväntas vänta med sex tills giftermål. Närmare hälften av flickorna med minst en utrikesfödd förälder upplevde oskuldskrav jämfört med fem procent bland flickor med föräldrar födda i Norden. Bland pojkar med utrikesföräldrar uppgav en tredjedel att de har oskuldskrav på sig.

Ungdomar med oskuldskrav uppgav i högre utsträckning att de utsatts för all form av våld från vuxna än övriga ungdomar, förutom sexuellt. Det var mer än dubbelt så vanligt med utsatthet för allvarliga former av våld bland ungdomar med oskuldskrav i jämförelse med övriga. Omkring 13 procent av de som blivit utsatta för fysiskt våld och hade oskuldskrav var rädda att bli allvarligt skadade av våldet. Sju procent var rädda för att bli dödade.

När det gäller parrelationer var de med oskuldskrav lika utsatta för våld som de utan detta krav. Andelen ungdomar som var utsatta för minst tre typer av våld samtidigt var dock högre hos de med oskuldskrav (20 procent) jämfört med de utan (15 procent). Skillnaden gällde dock endast flickor.

Förväntningar på omskärelse

Vidare upplevde 14 procent pojkar förväntningar från familjen om att vara omskurna. Hos flickor upplevde sex procent krav på att vara könsstympade. Totalt uppgav 1,8 procent av eleverna att de blivit könsstympade eller omskurna.

Könsstympning, som innebär att delar av flickors yttre könsorgan skärs bort eller skadas, är ett utmärkande uttryck för hedersrelaterat våld, enligt studien. Dock räknas annan än medicinsk omskärelse av pojkar inte som hedersrelaterat våld och är laglig i Sverige. Däremot har bland andra Svenska Barnläkarföreningens utskott för etik och barnets rättigheter yrkat mot att det inte är medicinskt-etiskt försvarbart att utföra sådana ingrepp på friska barn samt att det bör avskaffas i enlighet med Barnkonventionen.

Med den här kunskapen kan vi utforma det förebyggande arbetet bättre. Våld i ungas parrelationer och hedersrelaterat våld och förtryck medför ett lidande för de som utsätts och väldigt stora kostnader för samhället, säger Mikael Thörn, enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten.

Exporten av farligt avfall ökar

publicerad Idag 15:27
– av Sofie Persson

Tullverket stoppade rekordmycket farligt avfall under förra året. Störst var ökningen i Stockholmsområdet.

Över 1 529 ton farligt avfall stoppades från att exporteras från Sverige till länder i Latinamerika, Afrika och Asien under 2024. Det är en markant ökning jämfört med de 627 ton som stoppades 2023 och ett nytt rekord. Den tidigare högstanivån uppmättes 2022 och var 1 043 ton. Avfallsexporten kopplas till organiserad brottslighet och uppskattas generera omkring 6,1 miljarder kronor årligen, enligt polisen.

Vi vet att avfallsexport till utvecklingsländer är en växande inkomstkälla för den organiserade brottsligheten. Därför är jag extra nöjd över att vi under 2024 lyckades stoppa så många exporter av farligt avfall, säger generaltulldirektör Johan Norrman i ett pressmeddelande.

Sexdubblades

Totalt hanterade Tullverket 88 ärenden om olaglig avfallsexport till länder utanför EU, en ökning från 47 ärenden året innan. Den största ökningen skedde i Stockholmsområdet, där mängden avfall mer än sexdubblades jämfört med föregående år.

Den vanligaste typen av avfall som exporteras är fortfarande fordon och fordonsdelar. Av de 88 stoppade exporterna innehöll 71 antingen hela fordon, som bilar, traktorer och lastbilar, eller delar som däck, motorer, växellådor och fälgar.

Få av fallen leder dock till rättsliga följder, enligt Tullverket. Den vanligaste åtgärden är att utfärda exportförbud för sändningar med miljöfarligt avfall, medan allvarliga fall kan leda till böter.

Samtal till Bris ökade under jullovet: ”Vuxna har ett ansvar att agera”

publicerad Idag 13:24
– av Sofie Persson

Samtalen till Bris ökade under julen jämfört med jullovet året innan. De vanligaste anledningarna till att barn sökte stöd var psykisk ohälsa och familjekonflikter.

För många barn i Sverige är ledigheten från skola och fritidsaktiviteter en svår tid. Många är i behov av stöd från vuxna, vilket inte alltid finns tillgängligt i hemmet.

Vi har länge sett att lov är en extra känslig tid för barn eftersom det kan vara svårt att få stöd på annat sätt. De vuxna som barnet i vanliga fall kanske vänder sig till i skolan eller på fritidsaktiviteten finns inte där under lovet och det ställer högre krav på att vuxna i familjen har möjlighet att vara det stöd som barnet behöver, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris i ett pressmeddelande.

Mellan den 21 december och 6 januari ökade samtalen till Bris med 23 procent jämfört med samma period förra jullovet. Det är den högsta uppmätta siffran någonsin.

Den vanligaste orsaken till kontakten var psykisk ohälsa, vilket 41 procent av samtalen handlade om. Var femte samtal rörde familj och familjekonflikter, medan 15 procent rörde våld, kränkningar och övergrepp.

Barn som har stödbehov eller lever i olika former av utsatthet gör det varje dag, hela året om. Det är viktigt att vi vuxna har med oss det, att vi ser barnen och att vi lyssnar till dem. Här har alla vuxna ett stort ansvar att agera, säger Jägerskog.

Gängledare stärker makt i Sverige – från utlandet

publicerad Idag 11:13
– av Redaktionen

Gängledaren Rawa Majid, som anses vara ledare för den kriminella organisationen Foxtrot, bedöms återigen stärka sin makt i den svenska gängkriminaliteten. Enligt uppgifter ska vapenkontakter vara en kärnpunkt i maktpositionen.

Majid har bedömts ligga bakom en stor del skjutningar och sprängdåd i Sverige och sedan 2020 är gängledaren internationellt efterlyst för grovt narkotikabrott och förberedelse till mord.

Under oktober 2023 greps han i Iran, men i maj året därpå uppgav den israeliska underrättelsetjänsten att det svenska brottsnätverket Foxtrot och dess ledare Rawa Majid numera arbetar för Iran, något som Bonniertidningen DN rapporterade om med hänvisning till dokument man fått tillgång till.

Nu håller Majid via Foxtrot samtidigt åter på att stärka sin makt i Sverige från utlandet, enligt källor till Schibstedtidningen SvD.

Foxtrot tar mark hela tiden. Vi ser det i signalspaning, i samtalen mellan inblandade och vilka vapen som används, säger källan.

Enligt uppgifter till tidningen ska en av Majids många faktorer för framgång i sin kriminella verksamhet vara kontakter för vapensmuggling från Bosnien till Sverige.

Åkesson står på sig: Lojalitetsförklaring nödvändig för nya medborgare

publicerad Igår 12:22
– av Jan Sundstedt
Sverigedemokraternas partiledare menar att det är upp till partierna i regeringsunderlaget att komma överens i frågan.

Regeringens utredare har sagt nej till Sverigedemokraternas förslag om att nya svenska medborgare ska avge en lojalitetsförklaring till nationen, men partiledaren Jimmie Åkesson tänker fortsätta driva kravet.

– Att enskilda utredare inte håller med, det kan man inte ta hur mycket hänsyn till som helst, betonar han.

Enligt Åkesson är detta en politisk fråga som ska förhandlas mellan regeringsunderlagets partier – och att utredarens egen uppfattning således också är av mindre betydelse.

– Att utreda någonting på politiskt språk betyder ju att man vill genomföra någonting. Jag har otroligt svårt för det svenska utredningsväsendet eller lagstiftningsväsendet där man ger politisk makt till enskilda personer att säga ’det här verkar bra och det här verkar inte bra’, trots att vi har haft allmänna val där väljarna har gett uttryck för sin uppfattning. 

Han tycker inte heller att man ska bry sig om att oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen inte tycker att det är nödvändigt att nya medborgare förklarar sin lojalitet till Sverige.

– Eftersom frågan är så viktig kan man inte ge Socialdemokraterna veto. Finns det en majoritet i riksdagen så är det viktigt att vi går fram med de förslag som vi är överens om.

”Tycker att det är rimligt”

Exakt hur lojalitetsförklaringen skulle se ut i praktiken är oklart och Åkesson menar att det heller inte är hans uppgift som enskild politiker att formulera denna i detalj.

– Jag tycker att det är rimligt att om man kommer till Sverige och ska bli medborgare här efter en tid i landet då måste man svara på vissa krav, det gäller försörjning, anpassning och annat. Men också att man förklarar att man tänker vara lojal med Sverige. Inte minst givet det säkerhetspolitiska läge vi har just nu så är det otroligt viktigt.

Förra året krävde en annan svensk politiker, nämligen Kristdemokraternas EU-parlamentariker Alice Teodorescu Måwe, att den som vill bli svensk medborgare också först måste underteckna någon form av lojalitetsförklaring, i det fallet dock inte till Sverige utan till staten Israel.

För att ens få ett svenskt medborgarskap bör det, precis som i den tyska delstaten Sachsen-Anhalt, krävas att den som önskar bli svensk medborgare också erkänner statens Israels rätt att existera och därtill har för avsikt att ta till sig de judiskt-kristna värderingarna som den svenska demokratin vilar på”, hävdade hon då.